Rețeta de colivă a avut parte de diferite transformări de-a lungul timpului, dar gustul a rămas inconfundabil.
Coliva este preparată de multe ori la parastase, pomeniri și alte slujbe religioase dedicate celor care au trecut în veșnicie. Ingredientul central al rețetei de colivă este grâul, urmat de miere. Însă un ingredient secret din rețeta de colivă va face să ai parte de un preparat care va avea un gust deosebit.
Aceste două ingrediente sunt simboluri ale vieții și ale dulcelui raiului promis celor drepți. De exemplu, grâul sau arpacașul este trupul care după moarte înviază. De asemenea, dulceața mierii sau a zahărului simbolizează fericirea veșnică.
Prepararea rețetei de colivă nu este problematică, dar este destul de minuțioasă. Ingredientul secret din rețeta de colivă este dat de esența de vanilie.
Iată toate ingredientele necesare, dar și modul de preparare al acestei rețete:
500 grame de arpacaș de grâu
1 litru jumătate de apă
300 grame de zahăr
200 grame de nuci mărunțite
1 linguriță de sare
1 linguriță esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
pudră de cacao sau scorțișoară pentru decor
zahăr pudră pentru decor
Pentru început trebuie să speli arpacașul în mai multe ape. Gospodinele spun să speli arpacașul până când apa rămâne limpede. Ulterior, acesta se pune într-un alt vas , se adaugă apa, sarea și se lasă să fiarbă la foc mic. Este esențial să amesteci din când în când cu scopul de a nu se lipi de fundul oalei. După ce grâul este fiert și apa a început să se absoarbă, se lasă să se răcească complet.
Acest proces poate dura uneori chiar și două ore. Trebuie să adaugi zahărul în grâu, pentru început, și să amesteci până când acesta se topește complet.
Unele gospodine optează să folosească miere în locul zahărului, ceea ce este mai sănătos. Apoi, se adaugă nucile mărunțite. Pentru un plus de savoare poți să prăjești nucile înainte.
După ce ai adaugat nucile mărunțite, adaugă esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie. Amestecă totul bine până când se omogenizează compoziția. Dacă nu este consistența suficient de fermă, poți adăuga puțin pesmet fin. Coliva se așează apoi pe un platou și se nivelează.
Într-un final se presară zahărul pudră și se decorează cu pudră de cacao, scorțișoară sau bomboane. Coliva se servește de cele mai multe ori rece, după ce a stat câteva ore la frigider.
Totuși, să ai în vedere faptul că trebuie să lași coliva să se răcească la temperatura camerei înainte de a o pune la frigider. Acest lucru va permite aromelor să se întrepătrund și coliva să aibă consistența dorită, dar și un gust deosebit, scrie catine.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu