Profesorul Mircea Coşea analizează situaţia economică şi socială a României, făcând şi o predicţia asupra a ceea ce se va întâmpla anul viitor din acest punct de vedere.
Profesorul Mircea Coşea a spus, pentru DC News, la ce ne putem aştepta în perioada următoare, din punct de vedere economic şi social.
"Nu pot spune că sunt foarte optimist în legătură cu ce va urma. Lucrurile, din punctul meu de vedere, au două caracteristici esenţiale: prima este totala neclaritate în legătură cu strategia pe care o are Guvernul privind situaţia economică şi socială a României în viitorul an, iar a doua e legată de faptul că se fac unele lucruri care pot avea consecinţe foarte nefavorabile chiar pe termen scurt. Adică mă miră foarte mult faptul că anumite măsuri care se iau nu sunt discutate, nu sunt analizate şi din prisma consecinţelor pe care le pot avea. Spre exemplu mi se pare cu totul neinspirată care, aş spune eu, are un caracter pompieristic, de a elimina cumulul salariu-pensie. Noi avem o problemă foarte gravă, aceea a lipsei unor categorii socio-profesionale pe piaţa forţei de muncă, iar acele categorii sunt reprezentate tocmai de către cei care sunt pensionabili: medici, profesori, ei trebuie să fie folosiţi în continuare. Iar dacă li se taie salariul sau pensia, nu există nicio motivare ca să mai lucreze. Vor intra în categoria populaţiei inactive.
Mă gândesc la efectele pe care le are această măsură pe care nu o înţeleg: măreşti deficitul, dar măreşti şi îndatorarea. Dacă măreşti îndatorarea, normal ar fi să micşorezi deficitul. Mi se pare că suntem în situaţia în care s-a mers pe soluţia cea mai simplă, aceea de a echilibra prin tăiere, nu prin adăugare. Nu se aduce în faţă necesitatea creşterii unor elemente de productivitate, de colectare la buget", afirmă Mircea Coşea.
"Toate aceste lucruri pot duce la nişte inflamaţii sociale, unele chiar se anunţă, e un an electoral în care nu se vor face mari mişcări de reformare a economiei, deci nu văd bine anul 2020, iar din punctul de vedere al situaţiei la nivelul cetăţeanului cred că vom avea efecte negative prin scăderea puterii de cumpărare, inflaţia va continua să fie un element important, cred că vor exista şi elemente supărătoare în ceea ce priveşte facturile la utilităţi şi nu văd niciun fel de măsură pentru contracararea unui pericol imens pe care îl are România, acela al creşterii deficitului balanţei comerciale. E un pericol extraordinar. Aici ar fi trebuit să se lucreze încă de pe acum, cu măsuri fie privind exporturile, fie privind aruncarea pe piaţa bunurilor de consum imediat a unor produse româneşti, deci nişte elemente care nu erau cine ştie ce din punct de vedere conceptual, dar care ar fi contracarat un efect pe termen lung distrugător: deficitul balanţei comerciale, care începe să fie geamăn cu deficitul contului curent. E grav", ne-a declarat Mircea Coşea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News