Îngrijorare față de un eventual atac în Rafah. Casa Albă avertizează

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Cu tensiunile crescânde în Fâșia Gaza și perspectivele unei posibile operațiuni militare israeliene în orașul Rafah, comunitatea internațională privește cu îngrijorare evoluțiile din regiune, afirmă Reuters.

În timp ce Israelul își exprimă hotărârea de a-și extinde acțiunile împotriva Hamasului, liderii globali avertizează asupra potențialelor consecințe umanitare devastatoare și îndeamnă la reținere și eforturi umanitare coordonate.

În contextul tensiunilor tot mai mari din Fâșia Gaza, liderii internaționali exprimă o îngrijorare tot mai mare cu privire la planurile Israelului pentru o posibilă operațiune militară în Rafah.

Regiunea, deja devastată de conflict, se confruntă cu perspectiva unei distrugeri suplimentare pe măsură ce prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, semnalează intenția de a extinde operațiunile în orașul din sud.

Casa Albă transmite: O operațiune majoră în Rafah ar fi un dezastru fără un plan credibil

Și președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat opoziția categorică față de ofensiva propusă într-o convorbire telefonică recentă cu Netanyahu, invocând temeri legate de o posibilă catastrofă umanitară. Macron a subliniat potențialul pentru deplasări masive și încălcări ale drepturilor internaționale ale omului în cazul continuării acțiunilor militare necontrolate în Rafah.

Într-o încercare de a atenua criza, premierul britanic Rishi Sunak îi solicită Israelului să faciliteze livrarea ajutorului internațional în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom și portul Ashdod. Apelul lui Sunak subliniază necesitatea urgentă a unor eforturi coordonate pentru a aborda urgența umanitară în curs de desfășurare și pentru a preveni escaladarea conflictului.

Cu toate acestea, Netanyahu rămâne hotărât în determinarea Israelului de a confrunta Hamas în regiune, afirmând planuri pentru o campanie cuprinzătoare după evacuarea civililor din zonă. Cu Rafah identificată ca un bastion strategic pentru Hamas, Netanyahu subliniază imperativul de a obține victoria în conflictul în curs, în ciuda îngrijorărilor internaționale în creștere.

Răspunsul comunității internaționale la planurile Israelului subliniază o ruptură tot mai adâncă, cu aliați cheie care cer reținere și subliniază necesitatea prioritizării asistenței umanitare. Apelul președintelui american Joe Biden pentru un plan credibil de protecție a civililor rezonază cu alte părți interesate, inclusiv Marea Britanie și Germania, care exprimă îngrijorări legate de potențialul pentru victime civile și consecințele umanitare mai largi.

Ofensiva iminentă ridică întrebări critice cu privire la soarta populației civile din Rafah, estimată la aproape 1,5 milioane de către Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări de Refugiați în Palestina (UNRWA). Orașul, care se confruntă deja cu condiții de trai precare agravate de conflictele anterioare, se află pe marginea unei posibile catastrofe umanitare.

Agențiile ONU și organizațiile umanitare se luptă să ofere servicii esențiale în contextul deteriorării situației, cu rapoarte despre adăposturi supraaglomerate și acces limitat la necesitățile de bază. Îngrijorările cresc în legătură cu lipsa de opțiuni viabile pentru persoanele strămutate, în timp ce țările vecine, inclusiv Egiptul, manifestă reticență în a primi un val de refugiați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel