"Nu am văzut niciodată o situație atât de terifiantă. Nu pot să cred că suntem în capitala Indiei", a declarat Jayant Malhotra pentru BBC. ”Oamenii nu primesc oxigen și mor ca animalele”, adaugă el. Malhotra este voluntar la un crematoriu din New Delhi, orașul în care spitalele se prăbușesc în fața unei creșteri fără precedent a infecțiilor cu coronavirus. Țara a raportat luni un record mondial pentru noile cazuri confirmate zilnic.
Se pune întrebarea: situația gravă a Indiei poate deveni o problemă majoră pentru restul lumii? S-a ajuns la o criză atât de bruscă încât s-a trecut de la 200.000 de infecții confirmate la mijlocul lunii aprilie, la peste 350.000 în această săptămână. De asemenea, numărul morților a crescut dramatic. În medie, 2.336 de persoane au murit zilnic săptămâna trecută.
„India este într-o luptă”, notează corespondentul BBC Health and Science James Gallagher. „Frica palpabilă îmi amintește de începutul pandemiei, când Covid-19 era încă o boală necunoscută. Virusul poate fi mortal chiar și cu îngrijiri medicale perfecte, dar când spitalele sunt copleșite, se pierd vieți care ar fi putut fi salvate”, adaugă el.
Multe spitale nu mai primesc pacienți noi. Rudele persoanelor care au luat virusul solicită pe rețelele de socializare ajutor pentru a obține locuri în spitale sau și ventilatoare. Laboratoarele de testare sunt, de asemenea, aglomerate, iar rezultatele testelor durează până la trei zile. Între timp, crematoriile trebuie să funcționeze 24 de ore pe zi.
În total, India a confirmat aproape 17 milioane de infecții și 192.000 de decese de când a început pandemia. Dar este foarte probabil ca aceste cifre să fie sub realitate. Populația imensă a țării și problemele logistice fac cu adevărat dificilă efectuarea de teste masive Covid-19 sau înregistrarea cu precizie a deceselor, ceea ce face mult mai grea cunoașterea amplorii exacte a crizei din India în comparație cu cele din Europa sau Statele Unite, de exemplu.
Gallagher a spus că: „din păcate, în următoarele săptămâni situația se va înrăutăți semnificativ”. "Chiar dacă India ar putea opri răspândirea virusului peste noapte, decesele ar continua să crească exponențial, deoarece mulți oameni au fost deja infectați. Și nu există semne că infecțiile se vor stabiliza", spune jurnalistul.
Statele Unite au raportat până la 26 aprilie aproximativ 32 de milioane de infecții și 572.000 de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. India nici nu se află în fruntea listei de infecții sau decese la un milion de locuitori. Dar dimensiunea populației din India și creșterea dramatică a cazurilor și deceselor provoacă atât de multă îngrijorare.
Se știe că pandemia este o amenințare globală. Încă din primele zile, oamenii de știință și experții în sănătate au urmărit modul în care infecția se mută de la țară la țară, determinată în primul rând de călătoriile cu avionul și de o economie mondială extrem de globalizată.
Ceea ce se întâmplă în India se va răspândi cel mai probabil în întreaga lume, mai ales că țara are cea mai mare diasporă de pe planetă. James Gallagher consideră că „pandemia ne-a învățat că problema unei țări este problema tuturor”.
Condițiile din India pot reprezenta vești foarte proaste pentru lupta globală împotriva Covid-19. ”Populația mare și densitatea sa reprezintă un incubator perfect pentru ca acest virus să sufere mutații”, spune Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge.
Dacă se acordă timp pentru ca virusul să sufere mutații în astfel de condiții „ideale”, s-ar putea prelungi și crește severitatea pandemiei la nivel mondial. ”Cu cât virusul are mai multe oportunități de a se recrea, cu atât este mai probabil să găsești o modalitate de a infecta chiar și persoanele care au fost vaccinate”, adaugă James Gallagher.
Eforturile internaționale sunt deja în desfășurare pentru a ajuta India să-și gestioneze lipsa critică de oxigen și să combată creșterea devastatoare a cazurilor. Marea Britanie a început să livreze ventilatoare și dispozitive de oxigen, în timp ce SUA au ridicat interdicția de a transporta anumite materii prime în străinătate, permițând Indiei să producă mai multe vaccinuri AstraZeneca. Mai multe țări se oferă, de asemenea, să trimită personal medical și echipamente pentru a ajuta populația.
Experții spun că lumea are nevoie de o creștere dramatică a capacității Indiei de a-și vaccina populația și de a preveni răspândirea virusului. Din fericire, țara este o putere atunci când vine vorba de fabricarea vaccinurilor. Acesta derulează un program de imunizare în masă și produce 60% din vaccinurile din lume. Până când o mare parte a populației nu va fi vaccinată, India prezintă un risc pentru toată lumea.
"Problema bolilor infecțioase precum COVID-19 nu este o problemă pentru o singură națiune sau chiar pentru un grup mic de națiuni. Este cu adevărat globală prin implicațiile sale", spune profesorul Menon, notează BBC MUNDO.
„Avem nevoie de mai multă cooperare internațională în teste, vaccinuri și cercetare pentru binele lumii”, conchide el. Așa cum au spus oficialii și politicienii din sănătatea publică încă din primele zile ale pandemiei: „Nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu