Îngrijorări crescânde privind libertatea presei în Italia sub conducerea Giorgiei Meloni

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Instituțiile UE aduc critici la adresa prim-ministrului italian, Giorgia Meloni, în contextul deteriorării climatului mediatic.

Premierul italian, Giorgia Meloni, se confruntă cu critici intense din partea instituțiilor Uniunii Europene și a organizațiilor care monitorizează libertatea presei, care avertizează asupra deteriorării climatului mediatic din Italia. În replică, Meloni a respins acuzațiile, susținând că jurnaliștii care vorbesc despre o restrângere a libertății presei manipulează adevărul și promovează „fake news”.

Aceste tensiuni au escaladat în urma publicării raportului anual al Comisiei Europene privind statul de drept, care a constatat că presa independentă din Italia este amenințată. Meloni a răspuns printr-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acuzând că raportul a fost influențat de „stakeholderi” din media cu înclinații de stânga, citând în mod specific publicațiile Domani, Il Fatto Quotidiano și Repubblica.

În urma acestor declarații, publicațiile de dreapta din Italia au publicat liste cu așa-numiți „jurnaliști anti-Meloni”, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de o campanie de ură împotriva presei. Organizațiile care monitorizează libertatea presei au denunțat aceste acțiuni, avertizând că astfel de liste aduc aminte de practici inacceptabile din trecut.

Deși Meloni și ministrul de Externe, Antonio Tajani, au negat în repetate rânduri că guvernul ar submina libertatea presei, incidentele recente sugerează contrariul. În iunie, după ce un reportaj sub acoperire al Fanpage a expus remarci fasciste și antisemite ale unor membri ai tineretului partidului Fratelli d’Italia, condus de Meloni, aceasta a acuzat Fanpage de utilizarea unor „metode de regim”. În mai, jurnaliștii de la postul public de televiziune RAI au intrat în grevă, acuzând guvernul de încercări de a transforma RAI într-un portavoce al guvernului.

Conform unui raport al Media Freedom Rapid Response, de la preluarea funcției de către Meloni, au fost documentate tot mai multe violări ale libertății presei, inclusiv atacuri fizice și verbale asupra jurnaliștilor. De asemenea, Italia a coborât cinci locuri în clasamentul anual al libertății presei întocmit de Reporteri Fără Frontiere, ocupând acum locul 46.

Mai multe organizații internaționale au cerut Comisiei Europene să intensifice eforturile pentru protejarea libertății presei în Europa. Cu toate acestea, în contextul în care von der Leyen caută sprijinul Romei în cel de-al doilea mandat la conducerea Comisiei, există temeri că aceste priorități ar putea fi puse în plan secund.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Bruxelles-ul va răspunde scrisorii lui Meloni „la momentul potrivit” și că va continua să colaboreze cu toate statele membre pentru a asigura respectarea recomandărilor sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel