Depresia afectează aproximativ 8% din populație, adică 5,8% din bărbați şi 9,5% din femei. În general, se consideră că raportul e de 2/1 între femei și bărbați.
Depresia e pe locul trei ca factor de dizabilitate la nivel mondial
În România, o statistică din 2012, arăta că depresia afectează mai mult de trei milioane de români, adică circa 15% din populaţie. Motivele sunt legate de lipsa siguranţei locului de muncă, lucrul peste program, odihna insuficientă, ce au ca rezultat o creştere a cazurilor de depresie. Boala afectată în primul rând populaţia activă, între 25 şi 50 de ani.
Depresia cronică îl schimbă radical pe bolnav, până la punctul când nici el, nici apropiaţii, nu îl mai recunosc. Odată cu depresia cronică bolnavul începe să se izoleze de cei din jur, stima de sine scade, frica începe să pună stăpânire pe el. Toate acestea duc la o schimbare radicală a sistemului nervos, care începe să cedeze, bolnavul începe să îşi piardă controlul, iar creierul se îmbolnăveşte. Astfel, atât fizicul cât şi psihicul bolnavului ajung într-un punct critic.
În cele mai grave cazuri, cel aflat în depresie ajunge să îşi pună capăt zilelor. Între 800.000 si 1.000.000 de sinucideri au loc anul. Asta înseamnă că, undeva in lume, o dată la câteva minute un om ia decizia să nu mai traiască.