“Din ce în ce mai mulți minori, unii de doar 12 sau 13 ani, sunt atrași în rețelele infracționale, fiind transformați în victime ale unor practici ilegale care le distrug viitorul.Soluțiile sunt clare: educație mai bună, poliție mai eficientă și sprijin real pentru ei. E timpul să acționăm pentru a le oferi o lume mai sigură și mai dreaptă!” este mesajul transmis în plenul Parlamentului European de către europarlamentarul din partea AUR, Maria-Georgiana Teodorescu.
Maria-Georgiana Teodorescu a făcut o declarație-manifest în Parlamentul European prin care atrage atenția asupra pericolelor care planează deasupra tinerei generații și viitorul copiilor noștri, mai precis – rețelele infracționale care îi pot acapara și le pot distruge perspectivele. Este vorba despre minorii implicate în bande criminale și, implicit, în acte de crimă organizată. Aceasta spune că educația și informarea sunt soluția pentru eradicarea în timp a acestui fenomen.
“Viitorul omenirii nu poate exista fără copii. Pentru ei trăim, pentru ei ne luptăm în fiecare zi, inclusiv aici, în Parlamentul European, pentru a construi o lume mai sigură și mai bună. Inocența lor este completată de o fragilitate pe măsură. Pot deveni victime ale infractorilor cu prea mare ușurință, dornici să-i folosească.
Rapoarte recente arată că 40% din tinerii implicați în bandele criminale au sub 18 ani, cu rate alarmant de mari ale copiilor de doar 12 sau 13 ani implicate în crime organizate, întrucât minorii sub 14 ani nu răspund penal în foarte multe țări ale lumii.
Nu putem sta deoparte în timp ce copiii vulnerabili devin victime ale exploatării criminale. Este timpul să intensificăm lupta împotriva acestei plăgi. Măsurile de prevenire trebuie să se concentreze pe o educație cât mai performantă și pe o poliție cât mai profesionistă. Dar, la fel de important, trebuie să ne asigurăm că acești copii, atunci când sunt salvați, beneficiază de sprijin pentru reintegrare în societate și pentru reabilitare.
Împreună putem rupe cercul exploatării, proteja copiii noștri și construi o lume mai sigură și mai dreaptă pentru toți”- a spus Maria-Georgiana Teodorescu.
În România, rețelele infracționale, crima organizată și implicarea minorilor în bande criminale sunt aspecte care ridică preocupări serioase pentru autorități și societate.România este un punct de tranzit și sursă pentru diverse rețele infracționale, inclusiv trafic de persoane, droguri și contrabandă. Crima organizată în România este conectată frecvent la rețele mai mari din Europa de Vest, Balcani și alte regiuni.Una dintre problemele principale rămâne traficul de persoane, cu România clasată în mod constant printre principalele surse de victime exploatate în UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News