Îngrijorător! Aproape 2.000 de copii mor în fiecare zi din cauza poluării aerului, potrivit unui raport Unicef

foto: Freepik
foto: Freepik

În 2021, peste 8 milioane de decese, inclusiv în rândul copiilor și adulților, au fost atribuite poluării aerului.

Aproape 2.000 de copii sub cinci ani mor zilnic din cauza poluării aerului, aceasta fiind a doua cauză principală de risc pentru sănătatea copiilor la nivel global. 

Un studiu recent al Health Effects Institute (HEI) arată că aerul poluat a devenit al doilea cel mai mare ucigaș la nivel mondial, după hipertensiunea arterială. Raportul privind starea aerului la nivel mondial, realizat în colaborare cu Unicef, subliniază impactul devastator al poluării aerului asupra copiilor din țările subdezvoltate și în curs de dezvoltare unde, de regulă, se generează venituri mici.

Copiii din regiunile cu venituri mici se confruntă cu rate ale mortalității cauzate de poluarea aerului de 100 de ori mai mari decât cele din țările cu venituri ridicate. Raportul subliniază inegalitățile semnificative în materie de sănătate, evidențiind impactul disproporționat al poluării asupra celor mai vulnerabile populații.

Ce s-a descoperit în aer

Principalul vinovat pentru decesele cauzate de poluarea aerului sunt particulele minuscule cunoscute sub numele de PM2,5. Aceste particule, cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri, sunt responsabile pentru peste 90% din decesele atribuite poluării aerului la nivel mondial. Particulele PM2,5 pot pătrunde în fluxul sanguin și afecta diverse organe, conducând la boli pulmonare, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, diabet, demență și avorturi spontane.

Criza climatică agravează problemele legate de calitatea aerului, prin secete severe, incendii de vegetație și furtuni de praf care cresc nivelurile de poluare. Temperaturile mai ridicate pot intensifica efectele poluanților, precum oxizii de azot, care se pot transforma în ozon, un gaz nociv atunci când este inhalat. Expunerea pe termen lung la ozon a cauzat aproape o jumătate de milion de decese în 2021, subliniind nevoia urgentă ca guvernele și întreprinderile să combată poluarea aerului pentru a proteja sănătatea copiilor.

Trecerea la combustibili mai curați pentru gătit ar putea reduce semnificativ emisiile și ar preveni aproximativ 500.000 de decese anuale ale copiilor. Cu toate acestea, circa 2,3 miliarde de persoane la nivel global nu au acces la combustibili curați pentru gătit. În Africa Subsahariană se estimează că sunt necesari 4 miliarde de dolari anual până în 2030 pentru a rezolva această problemă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel