Un studiu sociologic al Inițiativei 2035 Fără Tutun arată nivelul de susținere fără precedent pentru politicile care vizează reducerea consumului de tutun în rândul populației (85%) și nivelul de susținere chiar mai ridicat decât înainte de adoptare (80%) pentru legea care a interzis fumatul în spațiile publice închise
Iată câteva dintre concluzii studiului:
1.Comportamentul fumătorilor în spațiul personal
-În România, fumătorii își protejează mai mult casa de fumul de țigară decât mașina. Trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă. Persoanele care au absolvit cel mult 8 clase fumează mai frecvent în casă (40%) decât ceilalți fumători. Aproximativ jumătate (54%) dintre fumători nu fumează în mașină. Acest obicei se regăsește mai degrabă în rândul bărbaților fumători (51% fumează în mașină) decât al femeilor (doar 27% dintre fumătoare).
2.Percepții despre fumatul pasiv- Fumătorii sunt în mare parte de acord că fumatul pasiv afectează sănătatea celor din jur (93%), iar copiii sunt mai afectați de acesta decât adulții (95%). Aproape trei sferturi (74%) dintre fumători consideră că nu este normal să se fumeze în parcuri sau în aproprierea locurilor de joacă pentru copii. Femeile susțin într-o măsură mai mare decât bărbații faptul că fumatul secundar îi afectează pe ceilalți sau că nu ar trebui să se fumeze în parcuri sau în apropierea spațiilor de joacă pentru copii.
3.Promovarea produselor de tutun- Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că pachetele atractive, reclamele și promoțiile la țigări atrag în general copiii și tinerii. Sub o treime din populație (30%) consideră că reclamele la produsele din tutun sunt necesare.
4.Nivelul de susținere pentru inițiativele anti-fumat -Politicile naționale anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun în România sunt aprobate de majoritatea populației (85%). Deși nivelul de susținere este mai mare în rândul nefumătorilor (91%), aproape trei sferturi dintre fumători (73%) ar fi de acord cu astfel de politici. În rândul fumătorilor susținerea vine mai mult din partea celor care consumă între 10 și 20 de țigări pe zi. Politicile anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun sunt susținute într-o mai mare măsură de persoanele cu vârsta peste 56 de ani și de locuitorii din mediul rural. Aproape două treimi (62%) dintre români ar fi de acord cu interzicerea comercializării tutunului.
5.Interzicerea fumatului în spațiile publice -O mare parte (80%) din populația României este de acord cu legea care interzice fumatul în spațiile publice. Nivelul de susținere este mai ridicat în rândul nefumătorilor, dar aproape două treimi dintre fumători (63%) sunt de acord cu aceasta.
Studiul fundamentează suplimentar din punct de vedere al datelor nevoia de continuare a politicilor de reducere a consumului de tutun în România și protejarea generațiilor tinere de expunerea la o dependență care ucide anual peste 42.000 de români.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci