DC News propune o soluție pentru salvarea Muzeului Literaturii Române din Capitală. Acesta a devenit un "vagabond" al instituțiilor cu adevărat importante din România după ce a fost evacuat din sediul din Bulevardul Dacia. DCNews propune ca exponatele Muzeului Literaturii să fie amplasate în impozanta și încăpătoarea clădire a Bibliotecii Naționale.
Sediul Bibliotecii Naționale are mult spațiu nefolosit, care ar fi pus în valoare dacă s-ar permite expunerea manuscriselor și obiectelor de patrimoniu din Muzeul Literaturii.
Holurile imense sunt în prezent goale, asemănătoare unor holuri de spital. Multe săli de conferințe pot fi amenajate ca spațiu expozițional, temporar, în funcție de tematici, sau permanent. În afara spațiilor de lectură, sediul Bibliotecii Naționale nu are personalitate, arată ca orice bloc de birouri, spital sau altă instituție construită rapid, din oțel și sticlă.
Publicul Bibliotecii este, în mod cert, unul interesat de exponatele Muzeului Literaturii. Pe de altă parte, elevii care ar veni ”cu școala” să vadă Muzeul ar deveni familiari cu Biblioteca.
Evident, birocrația poate complica lucrurile. Nu sunt excluse reacții de respingere din interior, în măsura funcționarii celor două instituții s-ar opune comasării, dacă aceasta ia în calcul și reducerea unor posturi.
Muzeul Literaturii, depozitat temporar la Casa Presei
Muzeul Literaturii, fondat la 1 iunie de academicianul Dumitru Panaitescu Perpessicius, a fost găzduit până în luna iunie de o casă monument situată pe Bulevardul Dacia, nr. 12. Proprietarii clădirii au câștigat în instanță retrocedarea imobilului și nu s-au înțeles cu reprezentanții Primăriei cu privire la conservarea Muzeului Literaturii.
În disperare de cauză, Ioan Cristescu, directorul MNLR, anunța la 7 august că patrimoniul și birourile angajaților au fost mutate în Casa Presei. El a precizat că sediul de la Casa Presei este doar pentru "depozitare, conservare şi inventariere", iar Muzeul Naţional al Literaturii Române nu va fi deschis pentru vizitare mai devreme de un an.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, Dorli Blaga, fiica filosofului și poetului Lucian Blaga, îi transmitea șefului Executivului: "Vă solicit deci, domnule Prim-ministru, să faceţi uz de autoritatea D-voastră şi să salvaţi de la moarte sigură acest foarte valoros patrimoniu prin transferarea în acea instituţie care să asigure CONSERVAREA în cele mai bune condiţiuni a acestuia".
Biblioteca Națională: De principiu, suntem de acord
Reprezentanții Bibliotecii Naționale, cu sediul în Bulevardul Unirii, nr. 22, au declarat pentru DC News că sunt dispuși la o discuție privind mutarea MNLR în clădirea BN, dacă autoritățile vor face o astfel de propunere.
Letiția Constantin, coordonator al compartimentului de promovare, ne-a explicat că mutarea sediului presupune și un transfer de fonduri către Biblioteca Națională, necesar administrării MNLR. Ea a precizat că Biblioteca Națională s-a mutat, la rândul ei, de curând, într-un sediu nou (peste drum de Magazinul Unirea). Deși a fost deschis publicului, sediul va trece în administrare proprie de-abia în septembrie sau octombrie.
"De principiu, Biblioteca Națională e deschisă pentru o asemenea soluție. Am văzut că dl. ministru Hunor a avut un punct de vedere, a propus sediul vizavi de Banca Națională (...) În sediul nou avem deja niște probleme cu depozitarea. Spațiile de depozitare pentru documentele pe care biblioteca deja le deține nu este atât de mare cât să fie suficient pentru creșterile care pe le vom avea în anii următori.
Puteți vedea AICI mai multe imagini cu noul sediu al Bibliotecii Naționale
E de perspectivă, nu se poate face acum pentru că noi deocamdată nu suntem administratorii spațiului", a declarat Letiția Constantin.
Puteți semna în secțiunea de comentarii pentru susținerea inițiativei DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu