Inițiativă după Colectiv, care poate salva mii de vieți, blocată de Ministerul Transporturilor

O inițiativă care poate salva zeci de mii de vieți și care ar fi putut să salveze viețile tinerilor din Colectiv stă blocată la Ministerul Transporturilor. 

58 de deputați au inițiat un proiect de modificare și completare a Ordonanței de Urgență 195/2002. Inițiativa legislativă este bazată pe mai multe statistici cutremurătoare: accidentele rutiere sunt a noua sursă de impact economic, din punct de vedere medical, la nivel mondial, prima cauză de mortalitate în grupa de vârstă 15-24 de ani, a doua cauză de mortalitate în rândul bărbaților cu vârsta între 15 și 44 de ani, după SIDA. Parlamentarii subliniază că în România accesul rapid la asistența medicală de urgență în caz de accident rutier este mai ușoară în localitățile mari, unde sunt unități de intervenție rapidă, în vreme ce în mediul rural, accesul este dramatic îngreunat. Accesul victimei unei traume, generată de accident rutier sau incendiu sau orice alt accident care-i pune viața în pericol, la serviciile de prim-ajutor în primele zece minute de la accident cresc esențial șansele de supraviețuire chiar și în cazul unei traume majore. Parlamentarii subliniază, prin această inițiativă, importanța cunoașterii măsurilor de prim-ajutor în rândul șoferilor. Necesitatea cunoașterii manevrelor de prim-ajutor sunt esențiale mai ales că, în unele situații, manevrele incorecte pot pune în pericol viața victimei accidentului rutier. Prin inițiativă, cei 58 de parlamentari vor să scadă rata mortalității și să amelioreze morbiditatea, dar și să crească nivelul de cunoștințe generale medicale și de prim-ajutor, extrem de utile în orice situație de la accidente casnice la accidente de muncă. 

[citeste si]

Inițiativa parlamentarilor are nevoie nu doar de susținere politică, dar și de buget pentru spațiile necesare organizării centrelor permanente specializate în instruirea și testarea metodelor de prim-ajutor, pentru plata personalului specializat și autorizat, pentru dotarea centrelor permanente specializate și pentru pachetul de curs. 

Ministerul Transportului a blocat, însă, această propunere. Inițiativa a primit aviz negativ din partea Guvernului pentru că există ore de "Prim-ajutor" premergătoare obținerii carnetului de șofer. În realitate, cascadorul Marian Isac subliniază că nu se realizează nicio instruire asupra măsurilor de prim-ajutor, a aplicanților la noile permise de conducere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel