Știm că statul jos o perioadă lungă de timp e nociv pentru sănătate, dar nu știam și de ce. Un studiu american explică ce se întâmplă în organism, în aceste condiții. Practic, persoanele care stau jos ore în șir prezintă semnele clinice ale celor răniți sau a căror viață e pusă în pericol de un atac de cord, stare care, dacă se prelungește pe termen lung, devine periculoasă pentru sănătatea inimii.
Dimineața, când plecăm spre muncă, abia așteptăm să găsim un scaun în mijloacele de transport ca să ne așezăm. Sau pur și simplu ne așezăm la volan. La birou, ne punem în scaun și uităm să ne mai ridicăm, chiar dacă ne amorțesc picioarele până nu le mai simțim. Dacă ieșim în oraș, „parcăm" invariabil în vreun scaun, fotoliu sau canapea la terasă, club, cafenea ori restaurant. Acasă, nimic nu-i mai comod decât zăcutul în fața televizorului. Toate acestea, însă, pe lângă faptul că ne fac să ne îngrășăm, ne îmbolnăvesc inima, arată un studiu american. Aceasta constată că, cu cât stau oamenii mai mult timp așezați, cu atât mușchiul cardiac e mai afectat.
Diabet, boli cardiovasculare și cancer
Numeroase studii precedente au arătat că oamenii care stau așezați între 9 și 10 ore pe zi au risc foarte mare să dezvolte diabet, boli cardiovasculare, numeroase forme de cancer și multe alte afecțiuni, chiar dacă din când în când aceștia mai fac exerciții fizice.
Dar, un grup de cardiologi de la Universitatea Texasului de Sud-Vest s-a concentrat pe nivelul troponinelor (un complex de proteine) care crește atunci atunci când apar anumite evenimente cardiace majore și, de multe ori, mortale.
Ei au analizat datele strânse în cadrul Dallas Heart Study, o largă examinare a stării de sănătate din punct de vedere cardiovascular, în funcție de etnie și sex, care încă nu s-a încheiat și care este orchestrată de oameni de știință de la Centrul medical al Universității Texasului de Sud-Vest.
E vorba de datele a peste 1.700 de persoane care nu au avut atac de cord sau insuficiență cardiacă. Cercetătorii au analizat eșantioane de sânge pentru a vedea nivelul de troponine corelând aceasta cu cât de multă mișcare făceau persoanele respective.
Stai 10 ore jos? Crește riscul de deces
Potrivit rezultatelor analizei lor, publicate în revista medicală de specialitate Circulation, statul jos ore în șir este legat de acumularea de troponine, pe care celulele musculare ale inimii le eliberează atunci când sunt deteriorate.
În mod specific, cercetătorii au descoperit că persoanele care stau mai mult de 10 ore pe zi (ușor de realizat pentru o persoană care petrece 7-9 ore la birou) au niveluri de troponină mai mari decât cele normale. Aceste valori nu sunt suficient de ridicate ca în cazul unui atac de cord, dar condiția a fost catalogată ca fiind „prejudiciu cardiac subclinic", notează businessinsider.com.
Cu cât prelungești starea, cu atât mai repede îți îmbolnăvești inima
Or, dacă aceste niveluri crescute de troponină persistă cronic, asta ar putea explica de ce persoanele sedentare au risc mai mare de deces (mai ales din cauza unor probleme cardiovasculare) chiar dacă nu au boli cardiovasculare preexistente, decât au persoanele care petrec mai puțin timp șezând.
Efectele acestea sunt probabil indirecte, a explicat, pentru San Francisco Gate (sfgate.com), dr. James de Lemos, profesorul universitar care a coordonat studiul.
„Comportamentul sedentar este asociat cu obezitatea, cu apariția rezistenței la insulină și a depunerii de grăsime în inimă, care, toate, duc la afectarea acestui organ vital", a spus expertul.
O plimbare la fiecare oră ajută
De asemenea, alte studii au arătat că persoanele care petrec o bună parte din timp având o activitatea fizică moderată sau viguroasă prezintă niveluri mai mici și mai sănătoase de troponină.
Alte studii au arătat că dacă te ridici de pe scaun la fiecare oră și faci o scurtă plimbare, se reduce riscul de deces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu