A fost realizat al doilea transplant cu inimă de porc la un om din istoria medicinei. Pacientul este sub observația medicilor, următoarele săptămâni fiind critice.
Medicii americani de la University of Maryland Medical Center (UMMC) au reușit să transplanteze o inimă de porc la un om, acesta fiind al doilea astfel de transplant din istoria medicinii.
Chirurgii au efectuat procedura de opt ore miercuri, fără complicații. Începând de vineri după-amiază, primitorul organului, un veteran al Marinei Militare în vârstă de 58 de ani și fost cercetător în domeniul vaccinurilor la National Institutes of Health, pe nume Lawrence Faucette, este treaz, capabil să stea pe un scaun și să respire singur, iar noua sa inimă pompează fără ajutorul dispozitivelor de susținere, au precizat oficialii spitalului într-o declarație, scrie StatNews.
Faucette, care locuiește în Frederick (Maryland), a fost internat la UMMC pe 14 septembrie, după ce a suferit o insuficiență cardiacă.
El a fost considerat neeligibil pentru un transplant de inimă tradițional din cauza bolii sale vasculare periferice preexistente și a complicațiilor legate de hemoragia internă.
După ce a supraviețuit primelor 48 de ore fără semne de respingere imună hiperacută, medicii săi îl monitorizează acum îndeaproape pentru a detecta indicii de activitate cardiacă anormală, dovezi de infecție sau semne că organismul lui Faucette nu mai tolerează organul transplantat.
”În fiecare zi o luăm ca pe o victorie”, a declarat Muhammad Mohiuddin, care conduce programul de xenotransplant cardiac de la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland.
Însă, spun medicii, următoarele săptămâni vor fi critice. Anul trecut, aceeași echipă medicală a efectuat prima astfel de procedură pe un pacient în vârstă de 57 de ani, pe nume David Bennett.
În primele 40 de zile, Bennett - care suferea de insuficiență cardiacă în fază terminală și era prea bolnav pentru a se califica pentru un transplant de inimă umană sau pentru un dispozitiv de asistență mecanică - părea să se recupereze. Dar apoi a luat o întorsătură nefastă și a murit nu după mult timp.
Inimile pe care le-au primit atât Bennett, cât și acum Faucette, proveneau de la porci care au fost modificați genetic cu 10 modificări ale ADN-ului lor pentru ca organele lor să fie mai potrivite pentru a locui într-un corp uman, printre care se numără inactivarea unei gene de creștere - astfel încât inima porcină nu va continua să se extindă după transplant - și alte modificări pentru a elimina moleculele cele mai susceptibile să provoace un atac imunitar.
Citește și: Primul vaccin care ar putea proteja bebelușii împotriva bronşiolitei a fost autorizat în SUA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News