Alertă maximă în judeţele Braşov, Covansa şi Buzău, acolo unde până la ora 12 este cod roşu de inundaţii. Probleme mari sunt şi în alte 12 judeţe în care râurile au ieşit din matcă şi au inundat sute de case şi gospodării.
COD ROŞU DE INUNDAŢII
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râul Buzău, valabilă pe durata următoarelor ore. Conform prognozei hidrologilor, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râul Buzău, aval Vama Buzăului - amonte acumularea Siriu (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău).
Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională 'Apele Române', Ministerul Administraţiei şi Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Buzău şi Sistemele de Gospodărire a Apelor: Braşov, Covasna şi Buzău.
Pagube în localităţi
Inundaţiile au produs pagube în 71 de localităţi din 15 judeţe - Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova, Olt, Teleorman, Vaslui - precum şi în municipiul Bucureşti.
De asemenea, la nivel naţional, au fost afectate 53 de case, 85 de anexe gospodăreşti, 639 fântâni, cinci poduri, 34 de beciuri, un drum naţional şi cinci drumuri judeţene, informează miercuri un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis Agerpres.
'În localitatea Homorod (Braşov) au fost evacuate preventiv şase persoane în locuinţele cărora intrase apa, dar acestea au revenit la domicilii după ce starea de pericol a trecut', arată MAI.
Potrivit Centrului Infotrafic, la această oră, din cauza apei acumulate pe partea carosabilă, circulaţia rutieră este oprită pe DN10 Siriu - Sita Buzăului, în judeţele Covasna şi Buzău. Traficul este deviat pe ruta DN10 Siriu - Cislău - DJ102 Cislău - Vălenii de Munte - DN1A Vălenii de Munte - Braşov.
Peste 3.000 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice care intervin în sprijinul comunităţilor afectate de fenomenele hidrologice periculoase. Monitorizarea şi coordonarea situaţiei din teren este realizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI completat cu grupa operativă a IGSU, se arată în comunicat.
În cursul dimineţii de miercuri a fost actualizat codul roşu hidrologic, pentru depăşirea cotelor de pericol pe râul Buzău (aval Vama Buzăului - amonte acumularea Siriu), judeţele Braşov, Buzău şi Covasna, valabil până la ora 12,00, existând posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite.
Recomandările autorităţilor
Cetăţenii din zonele vizate de avertizările hidrologice sunt sfătuiţi să respecte recomandările autorităţilor, să nu se deplaseze în zone inundate, iar în cazul pătrunderii apei în locuinţe să decupleze întrerupătorul general de energie electrică şi să deconecteze aparatele electrice.
'De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze din timp cu privire la situaţia căilor de comunicaţie pe care le vor parcurge. În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă', precizează MAI.
Judeţul Mureş
Mai multe gospodării şi terenuri agricole au fost inundate în localitatea Gurghiu, în urma revărsării râului Orşova, a informat miercuri Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş. Potrivit raportului operativ, în localitatea Gurghiu au fost inundate 20 de gospodării, pivniţele a cinci locuinţe şi o bucătărie de vară, 4 podeţe şi 10 hectare de teren agricol.
De asemenea, DJ 153C este inundat pe o lungime de aproximativ 700 de metri în această zonă, dar apele râului Orşova sunt acum în retragere. În schimb, cotele de atenţie au fost depăşite pe râul Târnava Mare la Sighişoara şi în zona Vânători, în amonte de pod, precum şi pe râul Mureş, la Stânceni şi Suseni, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al ISU Mureş, Cristian Virag.
Judeţul Buzău
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a instituit, miercuri dimineaţa, două filtre de informare în localităţile Cislău şi Siriu, după ce autorităţile judeţului Covasna au restricţionat circulaţia pe DN 10 din cauza inundaţiilor. 'La Cislău, este instituit un filtru pentru a informa şoferii cu privire la utilizarea rutei ocolitoare, Cheia - Braşov, şi încă un filtru la Siriu, pentru a nu permite circulaţia către judeţul Covasna, unde sunt instituite restricţiile', se arată într-o informare transmisă Agerpres de IPJ Buzău.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cosma, a declarat că 'INHGA a prelungit avertizarea hidrologică de Cod roşu pentru bazinul râului Buzău, pe sectorul aval Vama Buzăului - amonte acumularea Siriu, până miercuri, la ora 12.00. Până în prezent, pe raza judeţului Buzău nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteo şi hidro semnalate în ultimele ore.
[citeste si]
Judeţul Harghita
Cursurile la cele patru şcoli din comuna Lăzarea, Harghita, au fost suspendate, miercuri, după ce curţile instituţiilor de învăţământ au fost inundate marţi seara, probleme înregistrându-se şi în alte localităţi harghitene. Primarul comunei Lăzarea, Danguly Ervin, a declarat că decizia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost aprobată de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), cei aproximativ 390 de elevi din cele patru şcoli ale comunei rămânând miercuri acasă. Inspectorul şcolar general, Petru Gârbea, a precizat, pentru Agerpres, că, în funcţie de evoluţia situaţiei de la faţa locului, se va decide dacă se vor suspenda cursurile şi joi.
'Şcoala va face un program de recuperare. E spre binele copiilor', a afirmat Petru Gârbea. În Lăzarea, potrivit unui bilanţ provizoriu efectuat de primărie, au fost inundate aproximativ 400 de gospodării de torenţii veniţi de pe versanţi şi de apele revărsate ale pâraielor din zonă. Danguly Ervin spune că este vorba de curţi, pivniţe şi fântâni, un bilanţ exact urmând să se facă în cursul zilei. Tot la Lăzarea, două persoane au fost salvate marţi seara, de pompierii voluntari, dintr-un autoturism surprins de viitură pe un drum comunal.
Conform datelor provizorii furnizate de Instituţia Prefectului, zeci de curţi au fost inundate în mai multe localităţi ale judeţului Harghita, în urma topirii zăpezii şi a precipitaţiilor care au dus la formarea de torenţi şi la ieşirea din matcă a unor pâraie, la faţa locului intervenind pompierii voluntari pentru evacuarea apei. De asemenea, circulaţia pe DN 11B, între localităţile Cozmeni din Harghita şi Târgu Secuiesc din Covasna a fost reluată miercuri dimineaţa, după ce marţi seara drumul a fost închis din cauza torenţilor veniţi de pe versanţi, apa ajungând la 40 cm. Un bilanţ final al efectelor inundaţiilor din Harghita va fi făcut public în cursul zilei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News