Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affair la Philip Morris International, a vorbit despre ideea de libertate, atunci când vine vorba despre fumat.
"Fiecare este liber să facă ce vrea, dar cred că, în acelaşi timp, este important ca omul să ştie care sunt consecinţele, pentru că aici a fost o mare problemă.
Deşi fumatul a devenit extrem de popular în Europa, din secolul al XI-lea când a fost introdus, iniţial fiind chiar lăudat pentru anumite proprietăţi terapeutice pe care ar fi putut să le aibă - ceea ce s-a dovedit a fi fals -, a durat foarte mult timp până când oamenii au început să facă legătura între fumat şi apariţia unor boli grave şi a fost demonstrată şi mai târziu, undeva prin anii '50, legătura de cauzalitate între fumat şi cancerul pulmonar.
Aici fac eu diferenţa între libertate şi libertate informată. Eu nu sunt cel care să susţină lipsa liberaţii individuale, dar este bine să ştim de ce, dacă facem un lucru care sunt riscurile asociate", a spus Andrei Ghizdăvescu, la DCNews TV.
"Fără discuții, fumul. Deşi nicotina este substanţa care dă dependența, care ţine fumătorul legat de obicei, ea nu este cauza principală a acestor boli - cancerul pulmonar, cancerele orofaringiene. În schimb, fumul este pur şi simplu vehiculul prin care fumătorul îşi ia nicotina. Ţigara este un vehicul foarte eficient de livrare de nicotină, dar extrem de periculos. Prin ardere, se degaja peste 6.000 - 8.000 de substanţe chimice, dintre care peste 100 sunt recunoscute ca fiind periculoase pentru sănătate, carcinogene, toxice. Tocmai inhalarea acestor substanţe toxice duce, în timp, la apariţia bolilor asociate fumatului", a mai spus Andrei Ghizdăvescu.
Interviul integral, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu