Inițiativă liberală privind monitorizarea cu brățări electronice. Se va utiliza infrastructura sistemului 112

Patru liberali propun măsuri de rezolvare a supraaglomerării penitenciarelor, inițiind un proiect privind supravegherea cu dispozitive electronice.

Cei patru parlamentari liberali sunt Alina Gorghiu, Marcel Vela, Florin Cîţu şi Cătălin Predoiu. Aceștia au depus un proiect care reglementează modalitatea prin care se va realiza supravegherea cu dispozitive electronice în cazul controlului judiciar, arestului la domiciliu, aplicării ordinului de protecţie, supravegherii la distanţă a deţinuţilor, propunând utilizarea infrastructurii de la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

"Legislaţia dintr-un stat european trebuie să asigure siguranţa cetăţenilor, drepturile şi libertăţile cetăţeanului, demnitatea omului. Este obligatoriu, nu facultativ! Pornind de la aceste lucruri, săptămâna aceasta, am depus o iniţiativă legislativă, solicitând procedură de urgenţă. (...) Propunerea, iniţiată împreună cu alţi trei parlamentari de la PNL, respectiv senatorii Marcel Vela şi Florin Cîţu şi deputatul Cătălin Predoiu, reglementează înfiinţarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Pe scurt, se prevede modalitatea prin care se va realiza supravegherea cu dispozitive electronice", a afirmat Gorghiu, într-un comunicat de presă transmis, vineri, Agerpres.

Cui i se aplică

Potrivit acesteia, SIME se utilizează în scopul monitorizării electronice cu ocazia: executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune; executării măsurii arestului la domiciliu; aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie; aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent; supravegherii la distanţă a deţinuţilor.

"Implementarea acestui mecanism presupune, pe lângă existenţa cadrului normativ, şi crearea unei infrastructuri constând în sisteme informatice, aplicaţii, echipamente de comunicaţii şi tehnologia informaţiei. De aceea, se propune valorificarea infrastructurii şi serviciilor publice deja existente, care permit realizarea unora dintre funcţiile acestui proces. În acest sens se va utiliza infrastructura de la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112", a explicat Gorghiu.

Costurile proiectului

Ea a menţionat că pentru realizarea fazei-pilot a proiectului costurile sunt estimate la 3.490.000 euro.

"Este un proiect legislativ al PNL bun şi necesar pentru România, având în vedere că el vizează reglementarea unor măsuri de natură penală care să corespundă standardelor impuse de Uniunea Europeană şi de Constituţia României, prin care să nu se mai încalce drepturile fundamentale ale persoanelor condamnate, reducând totodată costurile necesare întreţinerii deţinuţilor, dar şi costurile din sarcina statului ca urmare a unor eventuale sancţiuni la CEDO", a completat senatorul PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel