China caută piloți britanici care să instruiască novicii chinezi.
Guvernul Marii Britanii a avertizat că actualii și foștii piloți militari britanici sunt ademeniți în China cu pachete compensatorii substanțiale pentru a antrena forțele armate ale țării și a spus că va lua măsuri pentru a opri astfel de scheme de recrutare pe fondul preocupărilor de securitate națională. Ministerul Apărării din Marea Britanie (MOD) a estimat că până la 30 de foști piloți militari britanici oferă în prezent instruire în China și că mulți alții au fost abordați, inclusiv personal britanic care servește în prezent.
Ministerul a spus că țara asiatică folosește părți terțe pentru a găsi piloți britanici și alți piloți occidentali pentru a instrui direct piloți chinezi, precum și pentru a sprijini companiile de stat din industria de apărare și instituțiile de cercetare.
„Luăm inițiative decisive pentru a opri schemele de recrutare chineze care încearcă să vâneze foști piloți ai Forțelor Armate ale Regatului Unit pentru a instrui personalul Armatei Populare de Eliberare în Republica Populară Chineză. Tot personalul în serviciu și fostul personal fac deja obiectul unor legi și dețin secrete oficiale, de aceea revizuim utilizarea contractelor de confidențialitate acordurilor din cadrul Apărării, în timp ce noul proiect de lege privind securitatea națională va crea instrumente suplimentare pentru a aborda provocările contemporane de securitate – inclusiv aceasta”, a declarat un purtător de cuvânt al MoD într-un comunicat citat de CNN.
Ministerul a spus că nu există dovezi care să sugereze că foștii piloți din Marea Britanie au transmis informații care ar încălca Legea Secretelor Oficiale. James Heappey, ministrul de stat britanic pentru forțele armate și veterani, a declarat că guvernul încearcă în prezent să schimbe legea pentru a pedepsi piloții militari care își puna la dispoziție expertiza armatei chineze.
„Vom pune în lege că, odată ce oamenii au primit acel avertisment, va deveni o infracțiune să mergi mai departe și să continui acel antrenament”, a spus Heappey pentru Sky News. „China este un concurent care amenință interesul Regatului Unit în multe locuri din lume.”
Heappey a recunoscut rolul important al Chinei ca partener comercial, dar a adăugat că „nu există niciun secret în încercarea lor de a obține acces la secretele noastre, iar recrutarea piloților noștri pentru a înțelege capacitățile forțelor noastre aeriene este în mod clar o preocupare pentru noi și partea de informații a Ministerului de Dezvoltare.”
Şeful diplomaţiei americane a citat în special lupta împotriva schimbărilor climatice şi problemele de sănătate într-o lume post-pandemică drept teme în care cele două ţări au interesul să colaboreze.
Sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit ”mai represivă în interior, mai agresivă în străinătate”, a spus Antony Blinken într-o prelegere la Universitatea Stanford din California. ”Şi, în multe cazuri, aceasta reprezintă o problemă pentru propriile noastre interese şi pentru valorile noastre”. Însă relaţia dintre cele două mari puteri ”păstrează aspecte de cooperare”, a adăugat el.
”Unele din marile probleme pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm sunt mult mai dificil de rezolvat dacă Statele Unite şi China nu cooperează” a spus Blinken, care a menţionat în special clima, sănătatea globală şi lupta împotriva traficului de droguri. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu