Înjurăturile devin tot mai acceptabile, susțin academicienii britanici: "Construiesc legături sociale mai mult decât insultă" 

Horoscop 4-10 martie 2024. Zodia care va avea o săptămână „zăpăcită”; Daniela Simulescu: „Vă certați cu oamenii din jur”/ Sursa foto: freepik.com
Horoscop 4-10 martie 2024. Zodia care va avea o săptămână „zăpăcită”; Daniela Simulescu: „Vă certați cu oamenii din jur”/ Sursa foto: freepik.com

Înjurăturile au devenit mai larg acceptate în ultimele două decenii, deoarece sunt din ce în ce mai folosite în alte scopuri decât pentru a insulta oamenii, spun experții în lingvistică.

Două dintre cel mai des folosite înjurături din Marea Britanie sunt utilizate frecvent pentru a sublinia un punct în conversație sau pentru a construi legături sociale, mai degrabă decât cu intenția specifică de a provoca ofensă, susțin academicienii citați de The Guardian. 

Comentariile survin după ce prezentatorul BBC Mishal Husain a înjurat de șapte ori în mai puțin de un minut în timpul unui interviu cu ministrul de Interne, James Cleverly.

Dr. Robbie Love, lector de limba engleză la Universitatea Aston, din Birmingham, a spus: „Înjurăturile, ca și orice utilizare a limbii, depind în întregime de context și specificul contextului. Modul în care folosești cuvintele și funcțiile sale determină măsura și percepția despre respectivul lucru". 

Love spune că cercetările arată că înjurăturile sunt folosite de obicei în conversații ocazionale pentru a exprima surpriza, pentru a crea umor, pentru a arăta solidaritate cu semenii lor și în ultimă fază pentru a insulta pe cineva. 

Love, care a publicat studii despre tendințele de înjurături în conversațiile informale între anii 1990 și 2010 și despre utilizarea cuvântului din limba engleză care începe cu "F" în rândul adolescenților britanici, a spus că majoritatea înjurăturilor devin din ce în ce mai puțin tabu din cauza modului în care oamenii le folosesc.

De exemplu, cuvântul englezesc cu "F" a fost folosit din ce în ce mai mult în expresii generice, nu pentru a insulta, ceea ce și-a redus impactul de a jigni, a adăugat el.

„Dacă descompui înjurătura propriu-zisă și analizezi cuvânt cu cuvânt, constați că este doar sublinierea sentimentului general”, a mai spus acesta. 

Specialiști: "Înjurăturile sunt folosite pentru a forma legături sociale între prieteni sau colegi de serviciu"

Profesorul a adăugat că această utilizare a cuvântului are o frecvență mult mai mare acum decât în urmă cu câteva decenii.

„Aceasta este o dovadă că sensul specific al cuvântului a dispărut, pentru că atunci când oamenii îl folosesc, o fac doar pentru sensuri generice". 

Love a spus că înjurăturile îndeplinesc alte funcții în conversațiile obișnuite, cum ar fi formarea de legături sociale între prieteni sau colegi de serviciu, în cazul în care utilizarea lor semnalează un grad de solidaritate sau intimitate socială cu grupul.

Yehuda Baruch, profesor de management la școala de afaceri a Universității din Southampton, spune că cercetările sale cu profesioniști precum avocați, medici și manageri seniori au descoperit că înjurăturile au fost folosite pentru a crea coeziunea echipei, pentru a reduce stresul și pentru a sublinia un punct de vedere. 

Baruch precizează de asemenea că înjurăturile sunt folosite și într-o încercare calculată de a câștiga atenția, de exemplu, atunci când miliardarul Elon Musk a folosit cuvântul cu "F" într-un interviu la summitul New York Times DealBook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel