Daniel Cristea-Enache, co-realizator al emisiunii Cultura pentru toți, a vorbit despre actualitatea lui Mihai Eminescu, citind un fragment din tomul „Eminescu, opere politice”, apărut la editura Timpul, în 2012., strânse de Cassian Maria Spiridon.
„V-aș citi un fragment din gazetarul Eminescu, publicat în Timpul, în 29 noiembrie 1879, unde, la un moment dat vorbește gazetarul Eminescu despre cărțile școlare, despre manuale, despre cărțile pe care se formează prin culturile curriculare, am spune astăzi, se formează spiritul critic, setul de cunoștințe, se formează, practic, fiecare generație de elevi. Iată ce scria Eminescu:
`Am luat acest exemplu pentru că el nu suscită supărarea nimănui, dar asemenea livezi îmburuienate unde planta roditoare este înecată prin concurența buruienilor rele se găsesc pe toate terenurile.`
Și acum atenție, să vedem cât de actual este Eminescu care scria un asemenea articol în 1879. Cât de bine se potrivește cu ceea ce se întâmplă la noi, astăzi, în 2024:
`Concurența buruienilor rele se găsesc pe toate terenurile: în administrație, în școală, în Parlament, în presă, în economia privată și publică, pretutindenea, precum gospodarul, statul casei sale își prășește porumbul de buruieni, astfel, statul, gospodarul obștesc, cată să prășească buruienile rele dimprejurul plantelor sale roditoare. Aceste exemple se pot înmulți în infinit. Vorba e de-a se găsi o organizare, pe cât omenește e cu putință, care să asigure înaintarea treptată a meritului.`
Iată ce-l preocupa pe Eminescu și ce ne preocupă și pe noi astăzi, meritocrația, răsplătirea meritului, nu a agendei de partid.
`…și înlăturarea ambițiilor nelegitime și a poftelor nemăsurate care stăpânesc pe toți aceia care, fără muncă, și numai prin cheltuială și tertipuri se hrănesc din sudoarea poporului fără a compensa nici prin știință, nici prin caracter.`
Am încheiat citatul din Poetul Național, din marele nostru poet, care se dovedește un analist extraordinar de actual al organizării societății românești și aș spune chiar al specificului național. ” a concluzionat criticul literar Daniel Cristea-Enache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci