EXCLUSIV  INML, primul institut de acest fel din lume. Prof. dr. George Cristian Curcă: Mina Minovici și-a dat seama, în anii 1890, care sunt nevoile oamenilor / video

Sursă foto: DCNews
Sursă foto: DCNews

Prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici", a spus de ce acest institut a apărut pentru prima dată în România și nu în alte țări.

Prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici", a fost invitat la DC News și DC Medical, la emisiunea „Dezbateri în sănătate“, unde a vorbit despre înființarea Institutului Național de Medicină Legală.

„Domnule profesor, institutul a împlinit 125 de ani. E primul din lume, prima instituție de profil la nivel mondial. De ce în România? De ce nu au avut premiera Franța sau Anglia, cum suntem obișnuiți?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Institutul s-a înființat la 1 aprilie 1898, acum 125 de ani. Profesorul Mina Minovici, la vreme aceea doctorul Mina Minovici, în 1892, s-a întors din Franța, unde o parte din bursă a avut-o pe cheltuială proprie, iar alta pe cheltuiala statului român. S-a întors cu dorința pe care i-a exprimat-o celui care coordona la acea vreme activitatea de medicină, generalul Carol Davila, propunându-i acestuia înființarea morgii în București. Generalul Carola Davila a acceptat, i-a făcut scrisori de recomandare către primarul orașului, Pake Protopopescu și către ministrul de Justiție, ca să primească susținere și ajutor pentru construcția morgii orașului București. S-a construit în 1892.

În 1898, la 6 ani de la construcția morgii, Mina Minovici s-a gândit la nevoile medicinei legale în țara noastră, comparativ și cu alte țări, și a propus un sistem public de medicină legală, un sistem pe cheltuiala statului, astfel încât cetățenii să aibă o adresabilitate crescută și o șansă de acces la justiție, chiar dacă nu au mijloace financiare pentru a solicita probațiune medico-legală în scop juridic su judiciar.

În plus, erau foarte mulți oameni ai străzii care decedau fără familii și aceștia trebuiau îngropați creștinește și, desigur, pe cheltuiala publică. El și-a dat seama că doar un sistem public poate rezolva toate aceste probleme, separat de un sistem care să continue să funcționeze prin intermediul experților medico-legali, astfel încât cei cu posibilități să-și angajeze un expert medic legist, iar cei care nu au, să aibă totuși acces la justiție și la nevoile de probațiune medico-legală care apar în cazurile lor, fie că e vorba de testamente, de identificarea unor persoane sau de stabilirea cauzelor morții. În 1898, el propune ministrului de Justiție, iar la 1 aprilie se aprobă schimbarea titulaturii Morgii București în Institutul de Medicină Legală.

Acest Institutu de Medicină Legală va păstra acest nume până în 1930, când, printr-un decret de stat, Mina Minovici va fi numit director pe viață. El va mai trăi 3 ani, iar institutul își modifică din nou denumirea în Institutul Medico-Legal Profesor Doctor Mina Minovici. În anul 2000, cu ocazia construirii legislației specifice a medicinei legale, prin lege s-a redenumit Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici“, a spus, la „Dezbateri în sănătate“, profesor doctor George Cristian Curcă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel