O echipă de cercetători americani au conceput o nouă metodă de contracepție, ieftină și discretă, care protejează, în același timp, și împotriva transmiterii virusului HIV.
Singura metodă care protejează o femeie împotriva virusului HIV și a unei sarcini nedorite este prezervativul și, deși tehnologia este eficientă, ea nu este potrivită sau populară în toate situaţiile.
În consecință, cercetători de la Universitatea Washington au conceput o nouă metodă anticoncepțională, cu același rol dublu de protecție, nano-fibrele, scrie descoperă.ro. Inovaţia oamenilor de ştiinţă constă în fibre de dimensiuni nanometrice ce se pot dizolva în corp, eliberând o substanţă protectoare. Metoda este ieftină, discretă şi oferă un mecanism de protecţie reversibil.
Pentru dezvoltarea acestei tehnologii, oamenii de știință americani au obţinut o finanţare de un milion de dolari din partea Fundaţiei Bill & Melinda Gates.
„Visul nostru constă în realizarea unui produs pe care femeile îl pot folosi pentru a se proteja atât de HIV, cât şi de o sarcină nedorită”, a explicat Kim Woodrow, profesor de bioinginerie la Universitatea Washington. „Deja există medicamentele necesare pentru acest lucru, singurul lucru care lipseşte este o metodă de aplicare a acestora care să fie eficientă şi pe care femeile să dorească să o folosească”, a explicat Woodrow.
Nano-fibrele, datorită mecanismului prin care sunt concepute, sunt mai eficiente în transmiterea substanţelor cheie decât tehnologiile existente, precum pilulele. În funcție de obiectiv, cercetătorii au conceput un material care se dizolvă în câteva minute, oferind utilizatorilor protecţie imediată şi discretă împotriva unei sarcini nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală, dar și unul care se dizolvă pe parcursul a mai multor zile, perioada de protecție fiind mai mare.
Materialul poate fi inserat în mod direct în corp sau poate fi folosit ca strat superior aplicat pe inele vaginale sau pe alte produse anticoncepţionale.
Noua posibilitate de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi a sarcinilor nedorite este mai discretă decât folosirea prezervativului, prezintă mai multe avantaje decât pilulele, însă nu există o singură o soluție corectă, sunt de părere cercetătorii, care notează faptul că utilizarea unui contraceptiv va fi influențată de cultura din care face parte fiecare om şi de preferinţele personale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News