O echipă de cercetători, folosind telescoapele din ansamblul Very Large Tlescope al ESO, a descoperit o nouă metodă de analizare a compoziției chimice a atmosferei unei planete din afara sistemului nostru solar, scrie Science Daily.
[caption id="attachment_196508" align="alignleft" width="300" caption="Viziune artistică asupra planetei Tau Bootis b. Sursa: ESO"][/caption]Până acum, oamenii de știință puteau analiza doar atmosfera acelor planete care treceau printre steaua lor și noi. Astfel, o parte din lumina stelei trecea prin atmosfera planetei și prelua anumite informații cu privire la compoziția chimica a atmoferei. Oamenii de știință erau apoi capabili si înregistreze și să interpreteze aceste informații.
Acum, oamenii de știință au la dispoziție o modalitate de analiza a atmosferelor planetelor care nu tranzitează stelele lor.
O echipă de astronomi a reușit să analizeze atmosfera unei planete din afara sistemului solar, observând direct lumina venită de la planeta respectivă. Detectarea directă a luminii unei planete extrasolare este extrem de grea, deoarece, așa cum se arată în comunicatul Observatorului European Austral (ESO) doar 0,01% din lumina care ajunge la noi este de la planetă, restul fiind lumina stelei. Pentru acest studiu ei au folosit telescoapele complexului Very Large Telescope, împreună cu spectrograful de înaltă definiție CRIRES. Obiectul lor de studiu a fost planeta Tau Bootis b.
Astfel, pe lângă faptul că astronomii au reușit să stabilească masa planetei, folosind aceeași metodă, au efectuat și o analiză destul de detaliată a atmosferei planetei. Cercetătorii au putut studia nivelul monoxidului de carbon și temperaturile de la diferite altitudini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu