Spitalul Sant Pau şi Fundaţia Puigvert din Barcelona au anunţat joi prima naştere din Spania, a unui bebeluş care nu suferă de mutaţia genetică ereditară din cauza căreia ar fi putut suferi, cu o probabilitate de 60%, de cancer de sân sau ovare, înainte de vârsta de 70 de ani.
Potrivit postului public de televiziune, directorul Programului spaniol pentru reproducţia asistată, Joaquim Calaf, a precizat că bebeluşul s-a născut în decembrie, în urma unei fecundări in vitro, în cadrul unui proces de diagnosticare înainte de implantare - care a permis alegerea embrionilor care au evoluat fără mutaţia genei BRCA1, prezentă la mamă. Aceasta avea antecedente în familie, de moarte în urma cancerului la ovare - două surori - şi de apariţia precoce a unei tumori la sân la o altă soră.
Oncologul Teresa Ramon y Cajal a explicat că exista o probabilitate de 50% ca mama să transmită gena mutată la bebeluş, care ar fi putut dezvolta tumori canceroase la sâni. Tehnica diagnosticului de preimplantare, folosită în acest caz, are o rată de succes de 40%, şi costă de două ori mai mult decât cea a reproducerii asistate convenţionale - până la 4.000 de euro, fără medicamente, potrivit datelor Institut Marqus.
Legislaţia spaniolă prevede din 2006 că selecţia genetică a embrionilor este permisă pentru a evita boli ereditare, în cazuri foarte concrete şi justificate strict. Potrivit directorului Institutului Borja de bioetică, Núria Terribas, 'nu oricine care are antecedente de familie poate cere această tehnică. Trebuie să aibă antecedente de patologie gravă, la vârste tinere, şi fără tratament curativ'. Ea a făcut un apel la prudenţă şi responsabilitate atunci când este aplicată această tehnică, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News