Astăzi se împlinesc 135 de ani de la nașterea "poetului pătimirii noastre", Octavian Goga. Nu mulți știu însă că, de la începutul anilor '30, datează un disc din colecţia Bibliotecii Academiei Române care conţine vocea poetului Octavian Goga, recitând creaţia sa din 1904, „Oltul".
Octavian Goga, poet, publicist și om politic, fiind și prim-ministru între decembrie 1937-februarie 1938, s-a născut pe 1 aprilie 1881, în satul Rășinari, în familia preotului ortodox Iosif Goga.
În 1904 îi apare în "Luceafărul" cunoscuta poezie "Oltul", apoi "Dăscălița", iar în 1905 poeziile "Plugarii", "Rugăciune", Clăcașii". Avea doar 25 de ani și începea să se bucure de un prestigiu literar remarcabil, consolidat și de premiul "Năsturel Herescu" al Academiei Române" , primit în 1906.
În 1920, Octavian Goga a fost ales membru al Academiei, discursul de recepţie fiind intitulat "Coşbuc", pentru ca în 1924 să primească Premiul Naţional de poezie, iar Mihail Sadoveanu pentru proză.
A decedat la 6 mai 1938 la Ciucea. Trupul poetului a fost transportat la București, fiind apoi înhumat în Cimitirul Bellu. Ulterior, el a fost reînhumat la Ciucea.
Citește și: Nichita Stănescu, poetul necuvintelor, înregistrare din arhiva TVR
La 135 de ani de la nașterea lui Octavian Goga, turiștii au ocazia să viziteze sâmbătă casa poetului din Rășinari, ghidați chiar de nepotul acestuia, Dinu Bucșan.
Este una din puținele zile din an când se poate vizita casa lui Goga din comuna în care s-a născut.
"Casa se poate vedea sâmbătă, după ora 16.00, când se termină programul. Casa se află la numărul 880 din Rășinari, este un corp de clădire, e casa veche, eu voi fi acolo. Nu se plătește nicio taxă pentru vizitare. Casa poetului se poate vedea și în Săptămâna Altfel și la vară, în rest nu. Eu locuiesc în București", a declarat vineri, pentru Agerpres, Dinu Bucșan, nepotul lui Octavian Goga.
Sâmbătă, locuitorii din Rășinari vor comemora 135 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga. Manifestarea va începe la ora 10.00, la Biserica "Sfânta Treime" din Rășinari, cu o slujbă religioasă. De la ora 11.00 va fi vernisată o expoziție la Căminul Cultural din Rășinari, dedicată personalităților localității, realizată cu documente de la Arhivele Naționale. Din programul oficial mai face parte și un recital din poeziile poetului. Tot sâmbătă, în sediul primăriei din comună va fi lansat volumul "Rășinari — Paris și retur".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu