Laura Codruța Kovesi susține o conferință de presă la ora 19:30, după scandalul cu înregistrările despre DNA.
Declarații Laura Codruța Kovesi:
-Urmare a informațiilor, am solicitat la DNA Ploiești un raport scris referitor la ceea ce a apărut în presă și la dosarele care vizează persoanele respective. Un raport scris a fost trimis și procurorului general, cu privire la situația exactă.
-La serviciul teritorial Ploiești au fost instrumentate mai multe dosare unde membri ai familiei Cosma au fost audiați. Printr-o sentință, atât Mircea Cosma cât și Vlad Cosma au fost condamnați la închisoare.
-Cererile inculpaților Cosma referitoare la procedurile procurorilor au fost respinse. S-a demonstrat că probele administrate de DNA Ploiești s-au derulat în mod corect
-Acești inculpați care fac acuzații nereale au invocat în fața instanței cereri și excepții care au fost respinse. Inculpatul Vlad Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare ale DNA. El a fost trimis în judecată în dosare ale DNA. Acesta este motivul pentru care se prezenta la DNA Ploiești. De foarte multe ori prezența sa a fost solicitată de procurori, dar de foarte multe ori acest inculpat s-a prezentat din proprie inițiativă a formulat denunțuri împotriva altor persoane.
-După condamnarea membrilor familiei Cosma, cei doi au început demersurile pentru a obține o pedeapsă mai mică. Astfel, vineri, persoane din anturajul lor s-au prezentat la DNA Ploiești și au început să amenințe procurorii că vor difuza la televizor înregistrări care să-i compromită. Procurorii nu s-au lăsat intimidați, știind că au procedat corect.
-Acea persoană a susținut că "vor să iasă pe televizor să facă scandal. Nu scăndăluț, e ditamai regia făcută." Procurorii nu au cedat știind că au acționat legal și că nu au falsificat probe. Iată că duminică seara au apărut acele înregistrări care au fost descrise încă de vineri. Procurorii și polițistii de la Ploiești nu s-au temut. Inculpații au trecut la fapte și au devoalat faptele lor de șantaj. Acesta este unul dintre motive potrivit căruia lui Vlad Cosma i s-a ridicat protecția de martor protejat.
-Procurorii din DNA nu falsifică probe și respectă legea. Modul în care acțioenază procurorii DNA sunt supuse controlului judecătoresc. Toate dosarele administrate sunt verificate.
-Inspecția Judiciară s-a sesizat încă de luni. Cei doi colegi au sesizsat chiar ei CSM și Inspecția Judiciară pentru verificări.
-A fost pentru prima oară în mandatul meu când un procuror șef a fost investigat pentru fapte de corupție, investigat și condamnat. Alți procurori au fost trimiși în judecată. Atunci când au existat nereguli am sesizat CSM. Cred că sunt probleme în toate instituțiile, important este cum te raportezi la ele. La primul semn că un procuror nu a respectat legea, am acționat. Avem mecanisme interne de autocurățare. Acest lucru nu înseamnă că toți procurorii sunt la fel. DNA a obținut cele mai bune rezultate de la înfințarea instituției.
-Am investigat persoane indiferent de poziția pe care o ocupă. Dacă un procuror DNA a încălcat legea, nu înseamnă că toți sunt la fel. La DNA nu se procedează așa.
-Tot timpul, împreună cu colegii am respectat legea în ceea ce am făcut. Nu se falsifică probe în DNA
-Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm la un atac din partea inculpaților. Este un festival al inculpaților. Ei spun părți din adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi și vă amintesc ce am spus textual la bilanț: DNA nu este un om, DNA este o instituție. Acest atac nu este despre Kovesi, este despre procurorii care și-au făcut treabă. Acest atac vizează îngenuncherea statului român. De ce suntem atacați? Că ne-am făcut treaba? Justiția este sub asalt de peste un an. Cei care ne atacă sunt cei trimiși în judecată, cei care au bani, care au resurse și care vor să decredibilizeze actul de justiție și ce s-a făcut corect în ultima perioadă.
-Nu vorbim despre funcția mea, ci despre un mesaj care este trimis tuturor.
Sesiune de întrebări și răspunsuri
-Este prima conferință în DNA, să vă reamintesc căte conferințe am făcut pe scări, când am răspuns la întrebări.
-Când am citat acele convorbiri, am relatat dintr-un raport trimis de procurori. Există înregistrări cu acea persoană care i-a amenințat la DNA Ploiești. Este un dosar în lucru, procurorul care lucrează va decide dacă va folosi acest raport ca probă în instanță. Orice comunicat de presă care se dă, este responsabilitatea mea.
- Nu am avut nici o discuție cu procurorul Negulescu, cu Vlad Cosma despre schema de anchetă. Acea speculație a apărut într-o înregistrare care nu este făcută în DNA. Acea înregistrare a fost făcută când procurorul Negulescu nu era la DNA.
- Inculpatul Vlad Cosma a făcut mai multe denunțuri la DNA, din motive evidente ce țin de anchetă. Vă confirm doar că a venit din proprie inițiativă și a făcut aceste denunțuri. Nu pot să vă confirm în câte dosare a primit identiate protejată. În dosarul discutat în ultimele zile, Vlad Cosma a avut calitatea de martor cu identitate protejată. Atunci când există elemente că martorul ar putea suferi de pe urma declarațiilor, legea prevede să aibă idenitate protejată. Datele privind identitatea sa reală, sunt protejate conform CPP. Este folosită peste tot această metodă, nu doar în România.
-Nu este vorba despre Kovesi, sau de procurorul șef al DNA. Este festivalul inculpaților care vor să umilească românii. NU ÎMI DAU DEMISIA.
- Atunci când o persoană, indiferent că este martor, parte civilă sau inculpat, are posibilitatea să pună la dispoziția anchetatorilor înscrisuri sau documente în susținerea celor afirmate. Sunt situații când martorii spun că au documente, dar nu le au la ei. Dacă martorii vor să depună documente, le pot depunde prin fax, email, sau prin avocat.
-Procurorul Negulescu nu a lucrat în speța în care Vlad Cosma a avut identitate protejată. Au fost alți doi procurori.
-În momentul în care procurorul Negulescu și-a început activitatea la DNA avea o experiență de 20 de ani în magistratură. Nu era nici o cercetare disciplinară în curs. A fost verificat timp de 20 de ani de superiori ierahici. Se fac verificări cum se lucrează în anchetă. La primul semn când am aflat că un procuror nu a respectat legea, am reacționat. Am văzut primele înregistrări cu un comportament cu care nu am fost de acord. Când au apărut primele indicii că există astfel de încălcări, am luat măsuri.
-Nu am avut nici o discuție cu Tudorel Toader. Singura discuție pe care am avut-o cu el a fost anul trecut, în fața tuturor. Nu mi s-au solicitat nici un fel de date, nu știu ce are de gând ministrul Justiției.
-Anul trecut, Inspecția Judiciară a făcut controale la DNA Ploiești. Acest raport a fost finalizat și nu s-au făcut nici un fel de recomandări de aplicare a vreunei sancțiuni.
- Nu pot să confirm că înscrisul care este prezent în spațiul public este același cu cel de la dosar. Inspecția Judiciară va spune dacă se va respecta legea. Se va lămuri cine a trimis acel document.
-De-a lungul timpului am spus că nu comentez minciunile inculpaților. Este momentul să îmi rezerv dreptul ca în momentul în care inculpații spun minciuni despre mine, să nu intru în dialog cu ei(referitor la faptul că Laura Kovesi ar fi fost acasă la Sebastian Ghiță-n.r.).
-Nu putem impune unor persoane să nu facă denunțuri. Accesul la justiție este liber. Orice denunț trebuie verificat de procuror. El poate fi confirmat sau așa cum se întâmplă, în unele situații poate fi infirmat de probe
- Legea nu prevede nici o posiblitate a procurului-șef de a suspenda vreun procuror din funcție. Nu pot să sancționez procurorii, nu pot să-i pedepsesc. Este sarcina CSM acest lucru.
- Deocamdată eu nu am nici o certitudine că acele înregistrări sunt reale. Toată activitatea DNA se rezumă la un dosar în care un inculpat face o referire la un procuror DNA? I-am cerut explicații domnului Onea. Am vorbit cu el la telefon. Este normal. Vorbesc cu mulți colegi la telefon. În momentul în care au apărut aceste informații în spațiul public am solicitat explicații în scris.
-Atunci când o persoană este citată la sediul DNA, se face un control împotriva violenței, sumar. Noi facem un astfel de control, dar trăim în era informațională. Este foarte dificil să controlezi un om, să controlezi toate hainele. O astfel de înregistrare poate fi făcută. Suntem conștienți cu toții că în momentul în care vorbești cu un inculpat, poți fi înregistrat.
-În ceea ce-l privește pe Sebastian Ghiță, am răspuns că sunt minciuni, încă din luna septembrie. Eu am venit aici să le spun oamenilor cinstiți că în DNA nu se falsifică probe. Nu am venit aici să îi răspund lui Vlad Cosma, nu răspund inculpaților. De anul trecut din ianuarie am spus că este ultima oară când răspund acuzațiilor inculpaților. Nu am ce să le răspund. Răspunsurile noastre sunt dosarele și condamnările.
-Repet, nu am avut nici o discuție cu ministrul Justiției. Am avut o discuție cu procurorul general Augustin Lazăr și i-am trimis un raport scris cu toate informațiile din spațiul public. Am un mandat de patru ani și atât timp cât nu există un decizie de revocare, voi rămâne în funcție. Pot să vă spun că nu a cerut nimeni o informare cu privire la aceste informații vehiculate din presă, din exteriorul Ministerului Public.
-Un dosar de șantaj a fost deschis anul trecut, referitor la amenințările adresate procurorilor DNA Ploiești.
-Singurele explicații pe care le-am dat în scris au fost către procurorul general al României. Legea nu prevede o informare de alt tp către alte instituții(după ce a fost întrebată dacă a vorbit cu președintele Klaus Iohannis-n.r.)
- Nu am avut discuții cu președintele României, de la ultimele înregistrări apărute în presă.
- Eu nu am criticat niciodată deciziile CCR, doar am prezentat efectele sale.
-Nu am avut niciodată discuții cu procurorul Mihaiela Iorga Moraru despre nici un ministru care putea să ajungă premier. Nu i-am cerut să urgenteze nici un dosar. Atunci când am avut o discuție cu ei, le-am cerut să urgenteze dosarele vechi.
-Domnul Negulescu ar trebui să vă răspundă dacă a avut vreo relație cu Andreea Cosma. Nu mă bag în viața privată a oamenilor. Primele informații referitare la conduita procurorului Negulescu a fost din acele înregistrări și atunci am luat măsuri.
- Nu am primit nici un fel de solicitare privind suspendarea ofițerilor de poliție judiciară, până la ora aceasta. O să-i răspund instituțional doamnei ministru Carmen Dan. Voi vedea ce motive a avut la bază doamna ministru. Nu răspund prin ziariști.
- Au fost situații când inculpați cu control judiciar au reușit să fugă din țară și am făcut sesizări. DNA nu are atribuția de a verifica modul în care se respectă controlul judiciar. Aceste atribuții aparțin Poliției Române.
- Nu am avut nici un fel de discuție telefonică cu procurorul Negulescu, de când a plecat din DNA. Eu vorbesc numai cu procurorul-șef din teritoriu. Când au apărut aceste înregistrări am vorbit cu domnul procuror Onea. El a spus că nu poate preciza dacă în acel pasaj din înregistrare este vocea lui. Acest aspect va fi stabilit de Inspecția Judiciară.
- Eu niciodată nu am cerut apărarea unui procuror, eu am cerut apărarea sistemului judiciar. Când a apărut prima înregistrare, Negulescu mi-a spus că este un colaj, că nu este vocea lui. După aceea, ați văzut, a plecat din DNA. Eu nu l-am apărat niciodată pe procurorul Negulescu. Nu am fost niciodată de acord cu un procuror care nu respectă legea și codul deontologic.
-Anterior înregistrărilor, eu nu am primit informații de la DNA Ploiești despre un astfel de comportament. Eu nu trebuie să dau ordine să fie respectată legea sau codul deontologic.
-În acest moment nu am toate elementele ca să-i cer procurorului Onea să demisioneze din DNA
-Eu dispun de o măsură administrativă a revocării doar în momentul în care am dovada că un procuror și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu. Haideți să așteptăm Inspecția Judiciară să facă un raport din exterior și să spună dacă un procuror DNA a încălcat legea.
-Am avut o problemă instituțională anul trecut cu acest procuror, dar nu înseamnă că DNA trebuie desființată, pentru că nu sunt toți procurorii la fel. Astfel de probleme există în toate instituțiile. Nu pot să fiu acasă la procuror să văd dacă nu vorbește la telefon cu inculpații din dosar. DNA este o structură de elită și de aici trebuie să facă parte doar procurori curajoși. Nu ne dorim printre noi oameni care nu munesc, care încalcă legea. S-a muncit mult în ultimii patru ani. Vorbesc doar de mandatul meu. Această echipă de oameni din DNA a avut cea mai bună performanță. Nu este normal ca un incident să distrugă munca tuturor procurorilor.
-Rolul meu nu este să fiu simpatică sau să ridic imaginea instituției, ori să o cobor. Rolul meu este să conduc instituția. Rolul meu în această seară a fost să le spun cetățenilor adevărul, că nu falsificăm probe.
- Repet, acele înregistrări au fost făcute când procurorul Negulescu lucra la Parchetul Curții de Apel Ploiești. Rămâne să mă lămuresc ce este cu vocea procurorului Onea în acele înregistrări.
-Nu mi s-a cerut niciodată de nimeni să cădem la pace, la vreo înțelegere
-Persoanele care luptă cu corupția și au fost corupte sunt doar acelea care au primit condamnări definitive. Deocamdată sunt doar speculații. Până în acest moment vorbim despre inculpați trimiși în judecată care fac diverse acuzații. Și noi vrem să aflăm adevărul.
-Pentru liniștea multora, nu o să intru în politică. Sunt multe alte lucruri de făcut.
- Nu dețin date și informații despre obiectul Comisiei Parlamentare. Am dat răspuns scris. Nu aveam ce să pun la dispoziție. Este motivul pentru care nu m-am prezentat la audieri.
- Eu nu am făcut acele informații cu "decaparea pentru a ajunge la premier". Sunt expertize al Inspecției Judiciare. Chiar și colegii care au fost prezenți la ședință au spus acest lucru. Eu nu am rostit anumite cuvinte. Acea înregistrare a suferit modificări, editări. Dacă vă puneți căștile veți vedea. Și eu vă pot arăta pe un laptop cu un soft gratuit, cum puteți lăuda DNA-ul deși îl criticați. Acest lucru mi s-a întâmplat mie și a fost dovedit printr-o expertiză. S-au făcut juxtapuneri de cuvinte.
-Eu nu am trimis nici o scrisoare internă procurorilor prin care să-i acuz.
-Verificare activității Mihaielei Iorga Moraru a fost în coordonarea procurorului șef adjunct Nistor, care a făcut controale în ceea ce privește ritmicitatea. Când am constatat că nu s-a respectat ritmul, doamna procuror a zis că iese din dosar.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu