Sfârșitul celui de-al doilea mandat i-a adus un nou scandal răsunător președintelui Traian Băsescu. Antena 3 a prezentat, miercuri seara, filmulețe în care apar Mircea Băsescu, fratele președintelui Băsescu, și Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis și "Bercea Mondial", vorbind despre o intervenție în justiție. Aproape concomitent cu declanșarea acestui scandal, Traian Băsescu a intrat într-o perioadă de tăcere. Președintele ar putea întrerupe joi recordul de aproape o lună, pentru a reacționa față de înregistrările în care îi este invocat numele.
Cinci variante despre cum va răspunde Traian Băsescu la acest scandal, cu puncte forte și puncte slabe pentru fiecare:
1. Președintele va rupe tăcerea, dar va nega orice asociere a sa cu scandalul dintre fratele său și familia lui Bercea, apelând la un discurs de genul "frații nu ți-i alegi".
• avantaje: Avocatul lui Florin Anghel, Pavel Abraham, a ales să ofere exclusivitate Antenei 3 asupra filmulețelor. La fel ca în scandalul Gazprom, președintele ar putea să atace instituția de presă care a publicat informațiile, încercând s-o discrediteze, mai ales că între Antena 3 și Traian Băsescu există o adversitate de notorietate.
• dezavantaje: Traian Băsescu se află într-un orizont de așteptare negativ. Numeroasele scandaluri din cei zeci ani de mandat i-au măcinat credibilitatea, iar în ultima perioadă se află din ce în ce mai des în astfel de ipostaze ingrate.
2. Nu va răspunde, dar o vor face în numele său purtătorii informali de mesaj, care vor invoca "pixelul albastru".
• avantaje: Ar fi un plus pentru președintele Băsescu dacă oameni politici cu o imagine mai puțin pătată și un grad de simpatie semnificativ în rândul electoratului, precum Vasile Blaga sau Crin Antonescu, ar veni cu mesaje în favoarea sa. O astfel de ipoteză este puțin probabilă, cei doi nedorind în niciun chip să se asocieze, mai ales în an electoral, cu un astfel de scandal.
• dezavantaje: purtătorii ordinari de mesaj ai lui Traian Băsescu sunt din rândurile Partidului Mișcarea Populară. Această formațiune a obținut 6% la ultimele alegeri, iar ieșirile liderilor săi nu sunt de natură să producă un impact la nivelul opiniei publice.
3. Va avea o ieșire atipică, cu un discurs "politically correct", în care se va delimita ferm de fratele său și va invoca simpatia populară.
• avantaje: se menține pe linia de plutire, salvându-și cel puțin pentru o perioadă poziția.
• dezavantaje: dacă președintele îl lasă din brațe pe fratele său dă un semnal negativ tuturor apropiaților săi, din toate zonele.
4. Demisia.
• avantaje: demisia președintelui înseamnă alegeri în 30 de zile. Pe lângă faptul că un astfel de gest ar fi considerat, la nivel popular, unul onorabil, ar fi un punct forte pentru Băsescu dacă ar încheia o înțelegere cu unul dintre candidați, posibilul său succesor, care să-i garanteze un paravan după retragere.
• dezavantaje: dacă nu reușește să parafeze un astfel de acord cu unul dintre potențialii săi succesori, ar rămâne complet singur, izolat și fără nicio pârghie.
5. Luptă până la capăt, cu toate armele
• avantaje: își folosește la maxim toate pârghiile rămase, din toate zonele, iar justiția dă o sentință în acest dosar în maxim patru luni, înainte ca lui Traian Băsescu să-i expire mandatul și, odată cu el, imunitatea.
• dezavantaje: din nou, își folosește toate armele de care dispune, chiar și ultimele credite în fața aliaților externi, după modelul suspendării din 2012, dar poartă un război de uzură care îl aduce, după terminarea mandatului, în fața instanței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci