Înregistrările dintre Hideg și Dumbravă în dosarul momentului de la DNA. Bogdan Chirieac: Situația devine de la o oră la alta mult mai complicată

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Analistul Bogdan Chirieac a comentat înregistrările dintre Cătălin Hideg și Dumitru Dumbravă, întreg cazul de la DNA, făcând o trecere în revistă a momentelor cheie parcurse de generalii Dumbravă și Coldea.

Au apărut dezvăluiri după audierile maraton de la DNA. Importanți generali ai României, din SRI, au ajuns în fața procurorilor. Acuzațiile se rezumă la trafic de influență și spălare de bani. Toți cei inculpați în acest moment au control judiciar. Nu au voie să părăsească România. Ar trebui să meargă la secția de poliție pentru a semna controlul judiciar. Mai exact, vorbim de generalul Florian Coldea, adjunctul Serviciului Român de Informații, care a stat la DNA mai bine de 15 ore. De asemenea, în acest dosar este implicat și Dumitru Dumbravă, generalul care făcea legătura între SRI și autoritățile de cercetare penală și instanță.

Cei doi sunt acuzați de omul de afaceri Cătălin Hideg. Antreprenorul susține că i s-a cerut o sumă de 600.000 de euro, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, al treilea inculpat din caz, pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene, având înregistrări în acest sens. Cazul lui Cătălin Hideg de atunci a fost instrumentat de parchetul condus de Laura Codruța Kovesi. Cauțiunea este de 500.000 de lei.

Înregistrări Hideg și Dumbravă

Dumbravă: "Bun, haideți să o luăm așa, deci una peste alta, judecătorii au fost absolut fair. Dacă era și prejudiciul acoperit, mergea pe minimum, care însemna doi ani și trei luni."

Hideg: "Din păcate, arabii ăia nu au fost serioși. S-au speriat, au cerut niște referințe la un avocat."

Dumbravă: "Îți spun că situația se poate schimba la Curtea de Apel, dar… eu sunt într-o situație nasoală față de avocat. Vizavi de plățile care trebuiau făcute și nu s-au făcut. E prima dată când se întâmplă așa ceva. Eu am încercat să spun: bă, nu e așa… O să facem tot posibilul (neinteligibil) am avut o analiză fix pe speța asta. Și a pus pe hârtie, avem rază, o speranță că se va (neinteligibil) rezolvați problemele. (neinteligibil)"

Hideg: "Bă, m-a făcut de tot râsul…"

Dumbravă: "Dincolo de bani, achitarea prejudiciului e foarte importantă pentru că noi putem să dăm în jos de unde e să-l mai dăm în jos. Dar trebuie neapărat acoperit prejudiciul", conform Antena 3 CNN.

Bogdan Chirieac: "Încerc de 24 de ore să privesc imaginea de ansamblu a acestui caz"

Analistul Bogdan Chirieac a avut o intervenție la Antena 3 CNN, unde a abordat întreg subiectul, trecând în revistă mai multe momente cheie ale parcursului celor doi generali.

Î: Urmează după acest dosar, după inculparea celor mai puternici oameni din România, cei care controlau toate ascultările, să vedem și alte nume importante la DNA?

"Încerc, de 24 de ore, să privesc imaginea de ansamblu a acestui caz, care nu poate fi comparat decât cu situația în care premierul Adrian Năstase a fost luat pentru dosarul termopanelor și băgat la închisoare. Eu vă mărturisesc cinstit că nu înțeleg exact ce se întâmplă. De ce spun asta? Da, s-a devoalat un sistem de lucru pe care îl știam cu toții. Mai departe. De ce se întâmplă acest lucru? Vă mărturisesc că ancheta, stenogramele, eu nu le-am luat în seamă, pe ideea că justiția din România este nefuncțională. Avem nu știu câte cazuri de sentințe aberante, de dosare făcute la comandă, știm cu ce ne-am confruntat, acel război româno-român. Au fost oameni care au plătit cu libertatea lor și unii cu viața, fiindcă s-au opus autoritarismului unui fost președinte. Acum dosarul ajunge probabil la cel mai bun procuror pe care îl are DNA, care anchetează pe probe și nu pe comandă politică, cea care s-a opus războiului româno-român declanșat în perioada 2014-2017, care s-a împotrivit Laurei Codruța Kovesi și lui Florian Coldea. Doamna Mihaela Iorga Moraru a dus un război deschis atunci când doamna Kovesi avea puterea absolută, iar prin unitatea de elită de la Ploiești i-a făcut un dosar penal pe nimic. Acum, nu se poate face nimic, ca să spun așa, ca să spui că e o influență politică. Totuși, mă întreb cum s-a ajuns la Florian Coldea? Justiția românească să fie independentă deodată? Nu, nu e independentă, hai să fim serioși, că sunt oameni în Justiție, procurori și judecători, cum este doamna Moraru, care știu să-și facă datoria, da. Da, sunt oameni, dar sistemul e nefuncțional. Cum a permis sistemul așa ceva?", a spus Bogdan Chirieac.

Florian Coldea a negat toate acuzațiile. A încercat să explice tot parcursul banilor cu firma sa. La fel și Dumitru Dumbravă. Totuși, firma de avocatură a lui Doru Trăilă, cel care a făcut contract cu Cătălin Hideg, inculpat în alt dosar, are de asemenea, alte diverse contracte cu firmele lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, prin care se poate arăta cum au ajuns sume de bani la cei doi generali.

"Generalul Dumbravă s-a autodenunțat în acel interviu în 2015 pe care l-a dat colega dumneavoastră. Dânsul a spus că justiția este 'câmpul tactic' al serviciului din care domnia sa făcea parte. Este împotriva tuturor regulilor statului de drept. Probabil că justiția e câmp tactic în Rusia, China și mă rog, și mai simplu în Coreea de Nord. Acolo liderul suprem te omoară sau nu. Asta dacă vorbim de generalul Dumbravă. Nu am nicio îndoială că dacă doamna Moraru a hotărât controlul judiciar, are probe. Dânsa nu merge pe probe inventate. Nu e tipul acesta de procuror. Singura concluzie pe care o avem în acest moment e că avem nevoie de mai multe informații, și că nu se poate trage o concluzie. Acum s-a băgat în discuția și Ambasada Americană,  cu nume și prenume, fostul ambasador american la București, Hans Klemm. Trebuie să vedem ce este acolo. Situația devine de la o oră la alta mult mai complicată. În față vedem un trafic de influență, probabil, dar nu cred că un simplu trafic de influență poate atinge un om care a fost decorat de Statele Unite, de Franța, de România, de toată lumea", a concluzionat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel