În primele patru luni din 2024, România a importat animale vii în valoare de 83,1 milioane euro și carne și preparate din carne în valoare de 599 milioane euro, conform datelor Institutului Național de Statistică.
România a exportat în primele patru luni din 2024 animale vii în sumă de 195,8 milioane euro şi carne şi preparate din carne de 205,3 milioane euro şi a importat animale vii în valoare de 83,1 milioane euro, respectiv carne şi preparate din carne de 599 milioane euro, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Exporturile de animale vii au crescut 0,9% comparativ cu perioada similară din 2023, iar importurile cu 29,4%, în timp ce exporturile de carne şi preparate din carne s-au majorat cu 15,2%, iar importurile cu 20,2%.
În perioada menţionată, România a exportat în Uniunea Europeană animale vii în sumă de 61,4 milioane euro, principalele ţări de destinaţie fiind Ungaria (23,2 milioane euro), Grecia (13,7 milioane euro) şi Croaţia (12,1 milioane euro).
Importurile de animale vii au totalizat 83,1 milioane euro, majoritatea provenind din Ungaria (35,4 milioane euro), Germania (13,4 milioane euro) şi Olanda (9,4 milioane euro).
În perioada ianuarie - aprilie 2024, exporturile de carne şi organe comestibile în ţările din UE s-au ridicat la 93,2 milioane euro, iar importurile la 500,1 milioane euro.
Cele mai mari exporturi au fost către Bulgaria (17,7 milioane euro), Franţa (15,6 milioane euro), Italia (14,1 milioane euro) şi Ungaria (13,1 milioane euro), în timp ce importurile cele mai mari au provenit din Spania (135,2 milioane euro), Germania (87,1 milioane euro), Ungaria (85,2 milioane euro) şi Polonia (50,5 milioane euro), potrivit Agerpres.
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti au efectuat, în luna iulie, 9.850 de controale în unităţile din industria agroalimentară, aplicând 251 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2,093 milioane de lei, a anunţat miercuri Autoritatea Naţională Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Controalele inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2024 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară, precizează instituţia. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit ANSVSA
În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care: neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului); neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice); neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
De asemenea, au fost constatate: neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar; alte tipuri de neconformităţi de genul desfăşurării de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar - veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.
De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News