Managerii se aşteaptă ca preţurile de vânzare cu amănuntul să înregistreze creşteri cu 40%, în perioada martie - mai 2011, deşi prognozează creşteri şi pentru toate domeniile activităţii economice, respectiv cu 23% la volumul producţiei industriale, 18% în construcţii, 2% în comerţ cu amănuntul şi 7% în servicii, arată un comunicat al Institutului Național de Statistică.
În condiţiile în care volumul producţiei este prognozat să înregistreze o creştere cu 23% (sold conjunctural), managerii din industria prelucrătoare preconizează o reducere a numărului de salariaţi cu -5% la întreprinderile mici (cu maximum 49 de salariaţi), dar şi o scădere a numărului de personal cu -28% în metalurgie, cu -18% în fabricarea altor mijloace de transport şi cu -17% în domeniul fabricării substanţelor şi a produselor chimice (solduri conjuncturale). În celelalte sectoare ale industriei prelucrătoare, managerii prevăd o reducere a personalului cu -1%, informează Agerpres.
În construcţii, la o creştere a volumului producţiei de +18% şi o creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +9%), managerii estimează o creştere uşoară a numărului de salariaţiÎn schimb, managerii preconizează că preţurile lucrărilor de construcţii, vor creşte cu +18%. În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru martie perioada martie - mai că activitatea va fi cu 2% mai mare, în condiţiile în care volumul total al vânzărilor de mărfuri va creşte cu 8% (sold conjunctural), iar volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va fi cu 4% mai mare.
Angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +1%). Managerii societăţilor comerciale se aşteaptă ca preţurile de vânzare cu amănuntul să înregistreze creşteri cu 40% în perioada martie - mai 2011 (sold conjunctural). Conform estimărilor managerilor din sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere cu +7%, numărul de salariaţi va rămâne relativ stabil, (sold conjunctural -1%), dar preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere cu +14% (sold conjunctural).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu