Producţia industrială (serie brută) a României a scăzut în 2020 cu 9,2% faţă de anul anterior, din cauza declinului înregistrat de cele trei sectoare industriale, respectiv industria prelucrătoare, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.
Astfel, în anul 2020, industria prelucrătoare a scăzut cu 10,2%, industria extractivă cu 9,9% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 2,7%.
Conform INS, în luna decembrie 2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 8,8%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 13,1%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 13,7%, respectiv cu 3,9%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 0,9%, datorită creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (+3,4%), industria prelucrătoare (+0,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+ 0,4%).
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,6%, ca efect al creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+2,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,8%).
Industria extractivă a scăzut cu 3,8%. De asemenea, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,6%, susţinută de creşterile producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3%) şi industriei prelucrătoare (+1,2%). Industria extractivă a scăzut cu 4,4%.
Cifra de afaceri din industrie a scăzut în 2020 cu 7% faţă de anul anterior, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri. Potrivit sursei citate, în perioada analizată, industria extractivă a scăzut cu 11,1%, iar industria prelucrătoare, cu 6,9%. În plus, pe marile grupe industriale, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (-33,3%), industria bunurilor de capital (-8,1%), industria bunurilor de uz curent (-3,2%) şi industria bunurilor intermediare (-2,8%).
Singurul segment care a consemnat creştere a fost, în 2020, industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu un salt de 4,4%. Datele INS relevă faptul că, în decembrie 2020 comparativ cu noiembrie 2020, afacerile din industrie au scăzut pe total cu 11,7%, ca urmare a activităţilor înregistrate în industria prelucrătoare (-12,2%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 2,3%.
Raportat la marile grupe industriale, în intervalul de referinţă s-au consemnat scăderi în: industria bunurilor de capital (-17,9%), industria bunurilor intermediare (-15,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,1%). Pe de altă parte, creşteri au înregistrat industria energetică (+8,7%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,8%).
În ceea ce priveşte cifra de afaceri înregistrată în decembrie 2020, faţă de aceeaşi lună din 2019, aceasta s-a majorat cu 0,1%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+0,2%). La polul opus s-a aflat industria extractivă, cu o scădere de 0,8%.
Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+26,9%) şi industria bunurilor intermediare (+11,7%), în timp ce scăderi s-au consemnat în industria energetică (-28,3%), industria bunurilor de uz curent (-4%) şi industria bunurilor de capital (-1,6%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu