INS: Tendințe în evoluția activității economice în perioada mai - iulie 2015

Institutul Național de Statistică a anunțat, miercuri, tendințele în evoluția activității economice în perioada mai - iulie 2015, stabilite în baza răspunsurilor oferite de manageri. Potrivit INS, există o tendinţă de creştere a activităţii din industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul și un trend ascendent al numărului de salariaţi în toate sectoarele economice. În cazul preţurilor în industrie, construcţii , comerţul cu amănuntul şi servicii, managerii prezic o stabilitate.

De precizat că soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +20%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru fabricarea băuturilor se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +56%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează creştere moderată, soldul conjunctural fiind de +9% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna mai 2015, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +19%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%). 

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjuncturale +35%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +22%).

Citește și: Care sunt domeniile în care se câștigă cele mai mari salarii din țară

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +25%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +5%). 

Servicii

Conform estimărilor din luna mai 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

În sectorul de servicii, se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel