INS: Veniturile medii lunare au fost de 2.402 lei pe gospodărie în trimestrul trei

bani_achizitii_57106200
bani_achizitii_57106200

Potrivit datelor oferite publicității, joi, de Institutul Național de Statistică, Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în trimestrul III din 2011, în termeni nominali, 2.402 lei pe gospodărie şi 835 lei pe persoană, potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, date joi publicităţii de Institutul Naţional de Statistică.

Veniturile totale medii au însumat venituri băneşti care au fost, în medie, de 2012 lei lunar pe gospodărie (700 lei pe persoană) și venituri în natură de 390 de lei lunar pe gospodărie (135 lei pe persoană), potrivit Agerpres.

Cea mai importantă sursă de venituri (50% din veniturile totale ale gospodăriilor, pondere în creştere cu 2,4 puncte procentuale faţă de trimestrul I şi cu 1,4 puncte procentuale faţă de trimestrul II 2011) a constituit-o salariile şi celelalte venituri asociate lor.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (24%), veniturile din agricultură (3,6%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,7%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (16,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,4%).

Mediul de rezidență, urban sau rural, au generat diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor.

În trimestrul III 2011, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 24,7% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 9,4% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.

Veniturile gospodăriilor din mediul urban au provenit în proporţie de 63,4% din salarii, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de trimestrul II şi cu 2,8 puncte procentuale faţă de trimestrul I, de 23,4% din prestaţii sociale (în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de trimestrul II şi cu 0,6 puncte procentuale faţă de trimestrul I), veniturile în natură reprezentând 7,1% din total (în scădere cu un punct procentual faţă de trimestrul II şi cu 2,1 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2011).

Principala sursă a veniturilor gospodăriilor din mediul rural a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 38,3% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (30% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 8,3% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel