Una dintre cele mai utile insecte care trăiesc în casele noastre. E bine să nu o ucizi

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

O vedem mereu fugind și ne simțim puțin enervați, dar acest miriapod este un insectivor care ucide și mănâncă insecte așa că ne ajută să păstrăm casa curată.

Corpul miriapodelor este de formă alungită și lungimea lui variază de la o specie la alta de la până la 172 mm. Ele apar în mai mult culori și modele, dar cele mai comune fiind portocalii, maronii sau roșcate.

Cu cele 15 perechi de picioare grațioase, miriapodul este un prădător capabil și foarte rapid al insectelor nedorite, cum ar fi ploșnițe, gândaci, termite, furnici. Acestea din urmă în special sunt o adevărată delicatesă pentru miriapode, care nici nu disprețuiesc nici țânțarii sau moliile.

Miriapodele preferă locurile care nu sunt prea calde și care sunt puțin umede, așa că cei suficient de norocoși să le aibă ca și colegi de cameră le vor găsi adesea lângă ferestre, pivnițe, băi sau în crăpăturile în pereților.

Aceste insecte folosesc cele două picioare de lângă cap, pentru a transporta venin, iar celelalte picioare pentru a ”culege” prada. Metodă poartă numele de tehnică de „lazoare”, în care aceste centipede sar peste prada lor și le înfășoară cu restul picioarelor, potrivit Antena1.

Nu numai că miriapodele ucid insectele nedorite, dar nici nu creează cuiburi sau plase. Sunt considerate vânători activi și caută constant următoarea lor pradă. De asemenea, miriapodele nu atacă lemnul și nu sunt purtători de boli fatale. Ba mai mult, cele de casă vor doar să vâneze gândacii.

Nu vă faceți griji, cu excepția cazului de alergii, veninul său este inofensiv pentru oameni.

Trucuri pentru a îndepărta miriapodele

În cazul în care nu doriți să aveți prin preajmă miriapodele, există câteva lucruri pe care le puteți face începând mai întâi prin a elimina restul insectelor considerate hrană pentru ele. De asemenea, indicat este să sigilați orice fisură, astfel încât dăunătorii să nu aibă locuri unde să depună ouă. Un alt lucru care vă va ajuta este să scăpați de rămășițele/resturile care provoacă umiditate.

Pentru a-l îndepărta, puteți folosi o mătură sau puțină pudră de piper negru sau cafea măcinată și cuișoare și miriapodul se va îndepărta de la sine.

Totuși, dacă vezi unul într-un colț al casei tale, nu te speria: miriapodul este un mic prieten al casei tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel