Produsele realizate din insecte sunt tot mai prezente pe rafturile supermarketurilor.
Majoritatea consumatorilor din Uniunea Europeană, mai ales din România, nu citesc lista de ingrediente a produselor pe care le cumpără de la supermarket, mulți considerând că ingredientele folosite sunt cele clasice, potrivit Ziarul Românesc și Der Standard.
În ultimii ani însă, în Uniunea Europeană au fost aprobate în alimentație mai multe specii de insecte, ultima dintre acestea fiind larva gândacului de făină (Tenebrio molitor).
Decizia a fost luată printr-un regulament emis de Comisia Europeană pe 20 ianuarie, sub semnătura președintei Ursula von der Leyen, a informat Agerpres.
Prin urmare, acest ingredient ar putea fi regăsit în diverse produse alimentare, precum pâine și produse de panificație, compoturi de fructe și legume, brânzeturi și produse lactate, dar și în prăjituri și produse de patiserie.
CITEȘTE ȘI - Cum verifici dacă alimentele pe care le cumperi din supermarket conțin insecte
Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană trag acum un semnal de alarmă, în special pentru consumatorii vegetarieni, vegani și cu alergii, dar și pentru cei care nu vor să consume astfel de produse.
Utilizarea insectelor în produse alimentare clasice are rolul pe de o parte de a reduce presiunea asupra unor sectoare alimentare, dar pe de altă parte și pentru că este o soluție mai prietenoasă cu mediul. În același timp, multe studii au demonstrat că produsele derivate din insecte sunt deosebit de nutritive.
Pentru cei care nu doresc să consume astfel de produse, specialiștii recomandă să fie atenți și să verifice neapărat eticheta la pâine și produsele de panificație (chifle, biscuiți, prăjituri), la pastele făinoase, la brânzeturi și lactate și la compoturi pe bază de fructe și legume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News