Cea mai frecventă cauză a insolației la câini este reprezentată de exercițiile fizice. Insolația se poate produce în câteva minute, motiv pentru care este foarte important să te asiguri că animăluțul tău nu este prea fierbinte atunci când îl plimbi pe vreme caldă.
Câțiva pași de care să ții cont atunci când vrei să scoți câinele la plimbare:
- plimbă câinele dimineața devreme sau seara și evită soarele de la amiază;
- ia întotdeauna apă la tine și un recipient din care să bea câinele;
- ai grijă când faci exerciții cu un câine care se simte rău sau este deshidratat în zilele calde, deoarece îi poate fi mai dificil să-și controleze temperatura corpului;
- trebuie să cunoști semnele insolației și ai grijă la ele;
- în zilele caniculare, trotuarele pot arde picioarele câinelui, așa că încearcă să le eviți. Pentru a verifica, îți poți pune dosul palmei pe trotuar timp de șapte secunde, dacă simți că este prea cald atunci este prea cald și pentru câinele tău.
Este periculos să-ți plimbi câinele într-o zi caldă?
Da, se poate, dar depinde de cât de cald este și cât de bine se descurcă câinele tău pe vreme mai caldă. Câinii se pot supraîncălzi în zilele fierbinți, iar unii dintre ei pot avea probleme chiar și pe vreme caldă. Cu toate acestea, plimbatul de dimineață sau seara devreme, când este mai răcoare, ar trebui să reducă riscul de insolație, în funcție de temperatură.
Ce temperatură este prea caldă?
Majoritatea câinilor se simt confortabil la temperaturi cuprinse între 15-25°C, dar acest lucru depinde foarte mult de vârstă, rasă, mărime, lungimea blănii, exercițiile în care se angajează, sănătatea și condiția fizică. Unii câini se pot lupta să mențină o temperatură scăzută a corpului, chiar și la temperaturi mai scăzute.
Care sunt semnele insolației la câine?
Mai jos este o listă cu posibile semne de insolație de care trebuie să fii conștient:
- gâfâitul, chiar și atunci când nu face exerciții fizice;
- probleme de respirație;
- oboseală;
- rigiditate sau lipsa dorinței de a se mișca;
- confuzie;
- stomac deranjat;
- nu poate merge în linie dreaptă;
- colaps;
Dacă crezi că patrupedul tău poate avea insolație, este vital să contactezi imediat medicul veterinar, ideal ar fi în timp ce încerci să-l răcești. Aplicarea tratamentului din timp este esențială pentru a salva viața unui câine.
Sfaturi despre cum să ajutați un câine cu insolație
- oprește-l din a face mișcare și mută-l la umbră;
- așează-l pe o suprafață rece;
- oferă-i cantități mici de apă;
- ventilează-l cu aer rece sau pune-l într-o cameră cu aer condiționat, dacă este posibil;
Anterior se credea că răcirea rapidă a unui câine afectat l-ar putea determina să intre în șoc. Acest sfat este acum pus la îndoială, așa că discuta întotdeauna cu medicul veterinar, potrivit Thekennelclub.org.uk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News