Numărul de companii în insolvenţă a scăzut în primul semestru al acestui an cu 33%, însă această diminuare este compensată de creşterea numărului de firme radiate în timp ce întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil, conform unui studiu realizat de Coface.
"Un nou studiu realizat de Coface România privind evoluţia insolvenţelor în România, pe parcursul primului semestru al anului 2019, punctează scăderea numărului de companii insolvenţe în această perioadă, cu 33%, în contextul unei creşteri economice reale susţinute, de 5,1%. Cu toate acestea, evoluţia macroeconomică nu este sustenabilă, din cauza mai multor dezechilibre: adâncirea deficitului fiscal cu 81% în primul semestru al acestui an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior, cea mai ridicată inflaţie anuală din cadrul UE, de 4,1%, creşterea deficitului comercial şi deprecierea monedei naţionale. Mai mult, analiza Coface arată că scăderea insolvenţelor este compensată de creşterea firmelor radiate, întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil", se menţionează într-un comunicat Coface remis, miercuri, AGERPRES.
Studiul semnalează că firmele care au intrat în insolvenţă pe parcursul primului semestru al anului curent au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani, iar distribuţia regională a cazurilor de insolvenţă în primul semestru al anului 2019 reflectă scăderea generalizată la nivel naţional, toate regiunile înregistrând astfel scăderi mai mari de 20% ale companiilor intrate în insolvenţă.
Totodată, aproape trei sferturi din scăderea insolvenţelor este înregistrată pe segmentul companiilor care nu au depus declaraţiile financiare (37%), nu au înregistrat venituri (14%) sau cifra de afaceri înregistrată în anul 2018 a fost sub 100.000 de euro (27%).
Pe de altă parte, scăderea insolvenţelor este anulată de creşterea semnificativă a numărului companiilor radiate (+76%), astfel că numărul firmelor care şi-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent este de 85.960 de companii, în creştere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Mediul de afaceri rămâne foarte polarizat, primele 1.000 de companii (conform cifrei de afaceri) concentrând jumătate din veniturile tuturor celor 500.000 de firme active în România, subliniază studiul.
"După un deceniu în care aproximativ un milion de companii şi-au întrerupt activitatea, din care aproape 150.000 insolvente, fenomenul insolvenţelor scade la minime istorice. Astfel, numărul companiilor insolvente în primul semestru din acest an a scăzut cu 33% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu aproape 40% pe segmentul companiilor mari, cauzând astfel cele mai mici pierderi financiare (surplus al datoriilor peste nivelul activelor imobilizate) sau de ordin social (numărul locurilor de muncă) din ultimul deceniu. În ciuda acestui fapt, mediul de afaceri dă semne de slăbiciune, deoarece numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent a crescut cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce valoarea instrumentelor refuzate la plată s-a triplat", a declarat Iancu Guda, Services director Coface Romania.
Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi în baza metodologiei Coface, în primul semestru al anului 2019 s-au deschis 3.058 de proceduri noi de insolvenţă, faţă de 4.562 în perioada similară a anului trecut.
În ceea ce priveşte numărul companiilor mari (cu cifra de afaceri peste 0,5 milioane euro) care au intrat în insolvenţă în perioada analizată, acesta a înregistrat o scădere de aproape 40%, ajungând la 174 de firme insolvente, atingând astfel nivelul minim din ultimul deceniu.
"Însă investiţiile scad, durata de rotaţie a stocului creşte, viteza colectării creanţelor rămâne la un nivel rapid, iar profiturile sunt reinvestite pentru scăderea gradului de îndatorare, aspecte dificile cu care se confruntă aceste companii", se mai arată în studiu.
Potrivit analizei Coface, primele trei sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă sunt comerţul cu ridicata şi distribuţie (480), sectorul construcţiilor (438) şi comerţul cu amănuntul (387).
Analizând numărul de insolvenţe raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv, analiza Coface evidenţiază sectorul tranzacţiilor imobiliare, comerţul cu ridicata şi distribuţie şi sectorul transporturilor ca fiind primele trei cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator (raportat la 1.000 de firme active).
"Mediul de afaceri din România se află în situaţia paradoxală în care în pofida unor ani de creştere economică extrem de dinamică, nu reuşeşte să concretizeze suficiente oportunităţi din cauza provocărilor actuale şi a incertitudinilor externe ori pe plan local, cele din urmă acţionând semnificativ la începutul acestui an. Numărul companiilor active nu a crescut în ultimii 10 ani, iar pe ansamblu companiile sunt mai îndatorate şi au presiuni mai mari pe lichiditate. Dacă ne uităm la vârful economiei, evoluţia pe parcursul anului 2018 a celor mai mari 1.000 de companii active în România (care concentrează jumătate din veniturile tuturor firmelor) reflectă provocări majore în dezvoltarea acestora: diminuarea marjei brute (concurenţa agresivă), scăderea profitului operaţional (costurile cresc mai accelerat decât veniturile, de menţionat aici presiunea pe costurile cu salariile) şi deteriorarea competitivităţii (activele sunt utilizate pentru o perioadă mai extinsă)", afirmă Eugen Anicescu, country manager Coface România.
Astfel, din totalul celor 3.058 de companii insolvente în primul semestru al anului curent, 1.529 au depus declaraţiile financiare pentru activitatea desfăşurată în anul 2018.
Rezultatele analizei Coface confirmă faptul că una dintre principalele cauze care au alimentat riscul intrării în insolvenţă a fost deteriorarea lichidităţii, care a fost compensată prin extinderea creditului furnizor.
Conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 28,76%, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2018, la 3.196 de insolvenţe. Numărul firmelor radiate a crescut în cu 62,41%, ajungând la 67.807 unităţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci