Institutul Național de Sănătate Publică a publicat o analiză a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus din perioada 26 februarie – 5 aprilie.
Institutul Național de Sănătate Publică a publicat o analiză a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus din perioada 26 februarie – 5 aprilie, se arată într-un comunicat.
„Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână", se arată în analiză.
În ultimele 14 zile, rata incidenței la nivel național este de 18,24 cazuri la 100.000 de locuitori. Cel mai afectat județ este Suceava, urmat de Timiș, Arad, Hunedoara, Brașov, Neamț, Covasna, Ilfov, Ialomița și București.
În România, 56% din cazuri sunt femei, față de 44% bărbați. Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoanele cu vârste cuprinse între 30-69 ani.
Vârsta medie a cazurilor de deces a fost 66,6 ani, iar vârsta mediană a fost de 69 de ani. Vârsta media a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta medie a cazurilor de infecție. Toate cazurile soldate cu moartea infectaților aveau boli cronice asociate.
Cea mai tânără persoană care a murit avea 27 de ani, iar cea mai vârstnică avea 94 de ani. 63,5% din decese au survenit la bărbați.
16,3% din cazuri au fost confirmate în rândul personalului sanitar.
„- Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.
- Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)
- Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.
- Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.
- Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii", se arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci