Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 23, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Ultimele trei persoane care au murit din această cauză aveau condiţii medicale preexistente. Este vorba despre o femeie în vârstă de 43 ani, din judeţul Prahova, confirmată cu virus gripal tip A, cu antecedente vaccinale necunoscute; o altă femeie, de 76 ani, din Bucureşti, confirmată cu virus gripal tip A, nevaccinată antigripal; şi o femeie de 51 ani, din judeţul Gorj, confirmată cu virus gripal tip A, nevaccinată antigripal.
Citește și: Sorina Pintea, recomandări pentru evitarea epidemiei de gripă
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat luni, pentru Agerpres, că, în prezent, în România circulă virusurile gripale de tip A - H1N1 şi H3N2, cele mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele fiind legate de infecţia cu tipul AH1N1.
"În momentul de faţă, avem, practic, o circulaţie a virusurilor de tip A - H1N1 şi H3N2, mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele au fost legate de infecţia cu tipul AH1N1. Este un virus asemănător cu cel care a circulat în anul 2009, atunci când a existat pandemia de gripă", a spus Rafila.
El a precizat că epidemia se declară atunci când există trei săptămâni consecutive de creştere importantă a cazurilor de gripă, cu peste 20% mai multe decât numărul aşteptat. Potrivit acestuia, Centrul European de Control al Bolilor a făcut o recomandare în urmă cu câteva zile, arătând că vaccinarea poate să mai continue două-trei săptămâni, deoarece poate încă asigura protecţie, chiar dacă până la apariţia anticorpilor protectori există o durată de circa două săptămâni.
Printre măsurile care trebuie luate pentru limitarea îmbolnăvirilor se numără izolarea la domiciliu, purtarea măştilor, spălatul pe mâini, folosirea de batiste de unică folosinţă.
Citește și: Gripa face victime. Încă o persoană a murit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News