INSP: Vaccinarea contra infecţiei cu HPV este 'sigură' şi 'eficace'

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Institutul Naţional de Sănătate Publică se alătură proiectelor internaţionale cu scopul de a creşte gradul de conştientizare privind riscurile generate de infecţia cu HPV.

Vaccinarea contra infecţiei cu HPV este "sigură" şi "eficace", cu beneficii pentru sănătate pe termen lung, şi se recomandă ca serul să fie administrat atât fetelor, cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale, a spus Institutul Naţional de Sănătate Publică, în contextul în care în România se estimează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecţiei persistente cu HPV.

"Institutul Naţional de Sănătate Publică se alătură iniţiativelor internaţionale de a creşte gradul de conştientizare privind riscurile generate de infecţia cu HPV şi de a aduce în prim plan importanţa măsurilor de prevenţie pentru reducerea numărului cazurilor de cancer provocate de infecţia cu acest virus. Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma şi mucoasele.

Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecţia cu HPV provoacă aproximativ 67.5000 de cancere anual. Infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puţin o dată de-a lungul vieţii. Jumătate din aceste infecţii se produc cu tulpinile HPV de risc înalt", a transmis INSP, cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Infecţiei cu HPV - 4 martie.

Potrivit datelor INSP, în marea lor majoritate, infecţiile cu HPV sunt vindecate de la sine, fără urmări, dar în anumite cazuri acestea devin persistente şi, mai mult, pot produce leziuni cu evoluţie malignă.

Infecţia persistentă cu HPV este asociată cu apariţia cancerului de col uterin şi alte cinci tipuri de cancer: cancer anal - în peste 90% din cazuri, cancer orofaringian - 1 din 3 cazuri, cancer vaginal - în 4 din 5 cazuri, cancer vulvar - aproximativ jumătate din cazuri, cancer penian - peste 50%.

Institutul Naţional de Sănătate Publică s-a alăturat consorţiului proiectului PERCH (Partnership to Contrast HPV), alături de alte 18 ţări europene și 34 de organizaţii partenere, cu scopul de a contribui la creşterea capacităţii statelor membre UE de a implementa programe de vaccinare contra infecţiei cu HPV consolidate şi sustenabile. Totodată, proiectul PERCH contribuie la implementarea Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Rezultatele PERCH au contribuit la fundamentarea inițiativei de Recomandare a Consiliului UE despre cancerele prevenibile prin vaccinare. Propunerea se află în dezbatere de la începutul anului 2024. Recomandarea conţine o serie de măsuri pe care statele membre UE sunt sprijinite să le ia pentru a creşte gradul de acceptare al vaccinurilor care pot preveni instalarea unor cancere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel