Președintele CSM, Oana Hăineală, a dispus trimiterea sesizării formulate de grupul ”reformiștilor” din PDL către Inspecția Judiciară. Aceasta urmează să verifice dacă premierul Victor Ponta a intervenit în Justiție în cazul Bolintineanu. Atribuțiile IJ însă, prezentate la art 74. din legea 317/2004, arată că Inspecția nu poate dispune cercetări decât în ceea ce-i privește pe judecători, procurori și membri ai CSM.
În acest timp, președinții CSM și ICCJ, Oana Hăineală și Livia Stanciu, se află la Bruxelles pentru a purta discuții cu reprezentanții Comisiei Europene, pe marginea viitorului raport MCV. Consilierul președintelui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, anticipează că ”imixtiunea” în Justiție a prim-ministrului va apărea în raportul Comisiei din iarnă.
Regulamentul de funcționare a Inspecției Judiciare arată că aceasta face cercetări dispuse de plenul CSM. În acest caz, este puțin probabil ca plenul CSM să se fi reunit pentru a transmite sesizarea în cauză, mai ales că șefa Consiliului se află în vizită la Bruxelles.
Manevră pentru sabotarea raportului MCV
Specialiști în domeniul judiciar consultați de site-ul DeCe News spun că Inspecția ar putea, cel mult, în ceea ce-l privește pe premier, să emită un raport prin care să apere reputația magistraților. Aceeași experți atrag atenția că un astfel de incident, provocat de simpatizanții lui Traian Băsescu, va afecta raportul MCV pe Justiției. Problema ar putea fi amortizată de Ministrul Justiției, dacă, de data aceasta, Comisia Europeană va cere un punct de vedere părții române, înaintea publicării raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Într-un scenariu care aduce aminte de publicarea MCV-ului din ianuarie, figuri importante ale sistemului juridic românesc poposesc la Bruxelles, de data aceasta într-un moment ce se juxtapune cu acuzațiile ce i se aduc premierului României. Presiunile anumitor instituții asupra sistemului juridic au fost punctul nevralgic al raportului de la începutul anului. Oana Hăineală și Livia Stanciu s-au văzut, joi, cu secretarul general adjunct al CE, Michel Servoz, birou al Comisiei care se ocupă direct de redactarea raportului din iarnă. Chiar Sebastian Lăzăroiu, consilierul președintelui, asociază alegațiile cu privire la Victor Ponta cu raportul MCV. ”Nu știu de ce, dar imixtiunea premierului în ancheta de la Bolintineanu o să apară și în MCV”, scria sfătuitorul președintelui, miercuri, pe Facebook.
Art. 317/2004 privitor la regulamentul de funcționare a Inspecției Judiciare: ”Art. 74 (1) Inspectorii judiciari au următoarele atribuţii:
a) în materie disciplinară, dispun şi efectuează cercetarea disciplinară în vederea exercitării acţiunii disciplinare faţă de judecători, procurori, inclusiv faţă de cei care sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi faţă de magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile prezentei legi
f) efectuează, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, verificări privind condiţia bunei reputaţii, pentru judecătorii şi procurorii în funcţie;
g) efectuează verificările dispuse de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru soluţionarea cererilor privind apărarea reputaţiei profesionale şi a independenţei judecătorilor; prezintă Plenului Consiliului Superior al Magistraturii raportul cuprinzând rezultatul verificărilor”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News