Amenzi de aproximativ 10.000.000 de lei au fost aplicate de Inspecția Muncii pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în perioada 14 – 26.06.2021, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 9.844.500 de lei, din care 9.690.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, conform unui comunicat de presă.
Au fost depistate 426 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 3.350 avertismente și au fost dispuse 7.158 măsuri de remediere a neconformităților constatate.
Acțiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 14 – 26.06.2021, au avut ca rezultat aplicarea a 913 sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare totală de 154.500 lei. Din 1.971 de angajatori controlați, au fost sancționați 540 și s-au dispus 1048 de măsuri de remediere a neconformităților.
”Reiterez ceea ce am anunțat săptămâna trecută în privința acțiunilor de control în sectoarele economice în care se lucrează în aer liber sau în spații deschise și în care se desfășoară activități care presupun efort fizic intens și în cadrul cărora se va verifica respectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Pe lângă asigurarea condițiilor minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, cum ar fi: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilației la locul de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus și alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protecție, reducerea duratei zilei de muncă sau eșalonarea zilei de lucru pe două perioade, în scopul prevenirii unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să mai ia și următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu