Profesorul Ion-Ovidiu Pânișoară a reacționat, pentru DCNews, la propunerea USR de a fi desființate Inspectoratele Școlare.
Publicitate
Profesorul Ion-Ovidiu Pânișoară a reacționat în exclusivitate pentru DCNews cu privire la propunerea USR de a desființa Inspectoratele Școlare.
”Există plusuri și minusuri. Depinde dacă vedem rolul inspectoratelor școlare. În mod normal, Inspectoratul Școlar are rol de îndrumare și control, ca orice organizație de management. Dacă ne referim doar la control în mod special, atunci da, putem spune că s-a făcut exces în anumite situații și probabil că de multe ori de aici s-au pornit astfel de discuții. În schimb, dacă vorbim despre rolul de îndrumare, dacă desființăm Inspectoratul Școlar, atunci el ar trebui să fie preluat de cineva. Pentru că toate inspecțiile la clasă sunt făcute și de către inspectori de specialitate, care au și rol de îndrumare.
Inspectoratele în sine pot fi desființate, dar o structură trebuie să existe. Adică eu în loc de desființare aș vedea mai degrabă un fel de optimizare, de restructurare, dacă se dorește a găsi o soluție. Nu o desființare totală pentru că în momentul desființării totale înseamnă că rolul inspectoratelor este aruncat direct în brațele directorilor, iar directorii nu cred că au în acest moment competențele necesare să preia rolul. Desființarea trebuie să fie făcută într-un moment în care ai un instrument foarte bine gândit care să preia acest sistem. Pentru că dacă îl desființezi pur și simplu, în sistemul nostru, care, în mod tradițional, are inspectorate, atunci creezi o falie, un loc gol. Nimeni din ceilalți actori ai sistemului nu are competențe să preia. E ca și cum am spune să desființăm școala că multe lucruri funcționează prost în școli. Nu e ok. Nu e o perspectivă corectă decât dacă spui că am construit niște mecanisme. Dacă atribuțiile sunt regândite la nivelul școlii, desființarea mâine a inspectoratelor nu e productivă. Un astfel de sistem ar trebui gândit pe câțiva ani de zile, cu dezbatere publică, în care să se găsească soluții”, a spus, pentru DCNews, prof. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară, Director Departamentul de Formare a Profesorilor, Universitatea din București.
Întrebat despre decizia ministrului de a schimba inspectori școlari generali cu membri de partid, profesorul Pânișoară a răspuns:
”Nu aici e problema cea mai mare. Și înainte erau unii care au carnet, și acum sunt. Problema cea mai mare este că dacă există un sistem, el trebuie să funcționeze indiferent de carnetul de partid. Asta nu funcționează în România. În străinătate există mecanisme, chiar dacă omul nu este tocmai cel potrivit. De ce nu avem un corp de inspectori, de directori în România? Specializați. Contează mai puțin carnetul de partid. Contează dacă tu știi să îți faci treaba.
Nu sunt nici pro, nici contra. Sunt împotriva deciziilor care nu au în spate un studiu foarte serios și niște măsuri care să reechilibreze sistemul într-un alt fel. Dacă decizi ca mâine să nu mai existe inspectoratele, întrebarea mea este: ce s-a gândit în spatele acestui sistem ca să înlocuiască ceea ce făceau inspectoratele. Dacă luăm doar decizii emoționale nu e bine”, a spus, pentru DCNews, prof. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară, Director Departamentul de Formare a Profesorilor, Universitatea din București.
USR propune, în programul de guvernare pentru 2020, desființarea Inspectoratelor Școlare, iar rolul acestora să fie transferat către consiliile de administrație.
VEZI AICI: USR propune DESFIINȚAREA inspectoratelor școlare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu