Corpurile neînsuflețite ale mai multor victime ale atacului de luna trecută asupra orașului sirian Douma vor fi deshumate. Decizia aparține inspectorilor ONU, care anchetează presupusul bombardament cu arme chimice, suspectând un amestec de gaz sarin și agenți neurotoxici.
Potrivit șefului OIAC, Ahmet Uzumcu, de la demararea cercetărilor, în data de 21 aprilie, au fost deja prelevate din perimetrul afectat peste o sută de „mostre de mediu”.
Uzumcu a relatat că echipa lui va preleva „probe biomedicale” din mai multe cadavre exhumate.
„Este un proces foarte sensibil. De aceea sunt foarte precauți. Chiar dacă experții noștri au asistat în trecut la nenumărate autopsii, este pentru prima oară când vor dezgropa corpurile unor victime (în războiul din Siria - n.r.)”, a afirmat șeful OIAC în interviul oferit jurnaliștilor de la Financial Times.
[citeste si]
Concluziile cercetărior din orașul Douma sunt așteptate peste o lună.
Imaginile prezentate de presa internațională, imediat după bombardamentul de la începutul lunii aprilie, au cutremurat întregul mapamond. Potrivit declarației unui medic aflat la fața locului, simptomele prezentate de victimele atacului au fost neobișnuite și extrem de grave, semnalând expunerea la substanțe chimice: convulsii puternice, puls extrem de slab, pupile de dimensiunea gămăliei de ac, spume la gură, arsuri, dificultăți de respirație etc.
„Ceva le ataca sistemul nervos. Clorul nu face așa ceva. Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Deși cei pe care i-am tratat clar au fost atacați și cu o bombă cu clor, a mai fost o altă substanță în acest atac chimic”, a declarat cadrul medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News