Instalația de oxigen de la Spitalul Județean din Galați este pusă sub presiune, din cauza secției ATI COVID, unde bolnavii necesită un flux mare de oxigen. Instalația a fost proiectată în 1980, la construcția Spitalului.
Publicitate
Consumul imens de oxigen din Spitalul Județean din Galați pune în pericol viețile pacienților care așteaptă pentru operații, în special pacienții oncologici. Numărul mare de bolnavi de pe secția ATI COVID pune sub presiune instalația de oxigen proiectată acum 40 de ani, la construcția Spitalului. Alte secții care au nevoie de oxigen depind de numărul de paturi ocupate de bolnavii în stare gravă, infectați cu SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat al Spitalului.
Secția de Terapie Intensivă are 45 de paturi, dintre care 18 sunt ocupate de bolnavii de COVID-19. Inițial, secția pentru bolnavii cronici de COVID avea 9 paturi, evoluând în timp. Momentan, 3 pacienți au rămas internați în cadrul spitalului, în așteptarea operațiilor amânate.
„Trebuie să realizăm că Terapia Intensivă COVID este un compartiment cu un consum extraordinar de mare. (...) Avem înființat la etajul unu din martie 2020 compartimentul COVID, cu 58 de paturi, unde sunt în prezent internați 40 de pacienți, dintre care 24 de pacienți au nevoie de flux mare de oxigen. Consumul cel mai mare este cel al pacienților bolnavi de COVID. Terapia Intensivă este singura de la nivelul județului care acoperă urgențele non-COVID. Sunt primiți pacienți de la Brăila, Tulcea, Buzău, Vrancea pentru specialitățile care nu există la nivelul acelor județe. Activitatea operatorie s-a desfășurat în condiții normale, s-a încercat utilizarea judicioasă a oxigenului, pentru că oxigenul nu este doar pentru secțiile de ATI sau secția de COVID, oxigen există în tot spitalul și sunt și în alte secții pacienți care au nevoie de oxigen. S-a încercat verificarea, astfel încât să fie utile stațiile, să nu meargă în gol oxigenul, pe de altă parte s-a încercat spațierea în timp a intervențiilor chirurgicale astfel încât să se prioritizeze urgențele și cazurile cronice în limita timpului”, a declarat dr. Violeta Șapira, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați.
Consiliul Județean Galați a depus spre aprobare către Ministerul Fondurilor Europene proiectul pentru deschiderea unei secții de ATI la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați, proiect care de anul trecut a rămas fără avizul favorabil al ministrului. Proiectul dispune deja de finanțare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu