Judecătorii Instanței Supreme care rejudecă apelul din dosarul Alinei Bica, în care e acuzată că a încercat să-l ajute pe afaceristul Ovidiu Tender să scape de închisoare, le-au pus în vedere, luni, avocaților ca, până la termenul din 18 noiembrie, să se pregătească pentru pledoariile finale.
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a solicitat, luni, avocaților din dosarul în care Alina Bica, fost procuror-șef DIICOT, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare sub acuzația că ar fi încercat să îl ajute pe afaceristul Ovidiu Tender să scape de pușcărie, să-și pregătească până la termenul din 18 noiembrie pledoariile finale.
Avocatul Alinei Bica a vrut, luni, să conteste legalitatea alcătuirii completului de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a condamnat-o pe fosta șefă DIICOT la patru ani de închisoare cu executare, însă magistrații nu au permis invocarea acestei solicitări, motivând că mai întâi trebuie încheiate audierile de martori în proces. Cererea poate fi depusă însă ulterior.
Alina Bica este în libertate începând din luna decembrie 2018, după ce instanţa supremă a suspendat executarea pedepselor, ca urmare a admiterii în principiu a contestaţiei în anulare (o cale extraordinară de atac), după decizia Curţii Constituţionale privind compunerea nelegală a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe 19 martie 2019, Înalta Curte de Casaței și Justiție (ÎCCJ) a decis admiterea contestaţiei în anulare formulată de Alina Bica împotriva deciziei penale din iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care fostul procuror-șef DIICOT a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului. Contestația în anulare, o cale extraordinară de atac, a fost făcută în baza deciziei Curții Constituționale privind constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pe 20 iunie 2018, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, fiind acuzată de favorizarea făptuitorului, respectiv a lui Ovidiu Tender.
La începutul lunii octombrie, Elena Udrea a declarat, la Curtea de Apel București, că a mai discutat în ultima perioadă cu fosta șefă DIICOT Alina Bica, despre care a precizat că, din câte știe, nu mai „calcă” în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu