Instex, pentru comerţul cu Iranul, va intra în funcţiune în câteva zile

Prima tranzacţie cu Iranul prin mecanismul Instex, care permite ocolirea sancţiunilor americane, va avea loc în câteva zile, a anunţat joi ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, citat de Reuters.

Înfiinţat de Franţa, Germania şi Regatul Unit, Instex presupune tranzacţii în sistem barter, care nu implică transferuri financiare directe, ci compensarea între importatori şi exportatori, la nivel european.

"Dorim ca Instex să intre în vigoare în câteva zile şi sper că va putea funcţiona în câteva zile. Sper ca prima tranzacţie să se realizeze în câteva zile", a declarat Le Maire presei, în timpul unei vizite în Polonia. "Prima tranzacţie va fi limitată, dar este un punct de plecare şi ne aşteptăm ca Instex să fie un instrument eficient", a adăugat ministrul francez.

Exporturile de petrol ale Iranului şi tranzacţiile financiare aferente acestora sunt interzise de Statele Unite prin sancţiuni care ameninţă şi eventualii parteneri comerciali ai regimului de la Teheran.

SUA au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului după ce s-au retras unilateral anul trecut din acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Teheranul în 2015. Acordul prevedea limitarea programului nuclear iranian, în schimbul suspendării sancţiunilor. Iranul a confirmat deja că a depăşit recent limita stocului de uraniu slab îmbogăţit impusă prin înţelegerea pe care semnatarii europeni, Rusia şi China încearcă să o menţină şi după retragerea Statelor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel