Guvernul ar putea adopta, miercuri, un proiect de lege cu privire la instituirea premiului naţional 'Ambasador Mihnea Constantinescu' care să se acorde pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, radicalizării, discursului instigator la ură și a xenofobiei.
'Evocarea personalităţii Ambasadorului Mihnea Constantinescu şi acordarea premiului pentru contribuţia unor reprezentanţi ai mediului academic şi societăţii civile din România şi din străinătate pentru activitatea lor în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură reprezintă reafirmarea angajamentului ferm al României pentru promovarea educaţiei, cercetării şi comemorării Holocaustului, precum şi pentru asumarea trecutului şi contracararea antisemitismului şi a negării, distorsionării şi trivializării Holocaustului', conform expunerii de motive a proiectului.
Tot în ședința de miercuri ar putea fi aprobată, printr-o ordonanţă de urgenţă, instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înfiinţate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022.
'Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înfiinţat culturi de porumb, floarea-soarelui, soia şi mazăre în primăvara anului 2022 ce au fost afectate de seceta pedologică în perioada martie – septembrie 2022 în grade de afectare de peste 30% până la 100% inclusiv, conform proceselor verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, producători agricoli persoane fizice; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare; producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare', conform notei de fundamentare.
Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se mai află un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apelor.
Ar putea fi modificată OUG 115/201, tot prin Ordonanță de Urgență, cu privire la stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.
Un alt proiect de hotărâre prin care sunt stabilite unele măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (UE) 2021/782 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2021 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar se află pe masa Guvernului.
Executivul va mai lua în discuţie un proiect de act normativ privind aprobarea şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar, şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Secţiunea 3B Mihăieşti – Suplacu de Barcău” din cadrul obiectivului de investiţii de interes naţional „Autostrada Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea”.
Guvernul ar putea aproba totodată, prin hotărâre, bilanţul general al Trezoreriei Statului şi al contului de execuţie a bugetului Trezoreriei Statului pe 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News