Instituțiile britanice, greu de convins: Nu-și retrag onorurile aduse Elenei Ceaușescu. Studiile soției ”analfabete a unui dictator comunist” apar în jurnalele academice

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Elena Ceaușescu, un pseudo-emerit cercetător al patriei din timpul regimului comunist, încă apare menționată în jurnalele și studiile academice. 

Regimul comunist românesc al lui Nicolae Ceaușescu a reușit să îi transforme soția într-o femeie cu trei ani mai tânără și cu reușite academice notabile, deși nu avea calificări autentice. Numele ei trăiește în continuare în jurnale academice, iar instituțiile britanice încă nu își retrag onorurile acordate ei, relatează The Guardian

Mai mulți cercetători români au făcut apel la editurile academice să îndepărteze numele Elenei Ceaușescu din aproape două duzini de lucrări științifice și cărți publicate fraudulos sub semnătura ei, la mai bine de 30 de ani după ce soția fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu a fost executată.

Cercetător de renume mondial, dar nu putea recunoaște formulele de bază predate studenților din primul an la chimie

Elena Ceaușescu a fost celebrată de propaganda de stat sub regimul soțului ei ca cercetător în chimie de renume mondial, în ciuda faptului că nu avea calificări credibile. Cercetătorii spun că unele dintre lucrările ei sunt încă citate și accesate, chiar dacă prolifica autoare abia cunoștea baza științei în care activa și nu putea recunoaște formulele de bază predate studenților din primul an la chimie.

Ei doresc, de asemenea, ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul lui Ceaușescu să fie revocate, iar instituțiile care au onorat-o – inclusiv Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica din Centrul Londrei (acum Universitatea Westminster) – să-și retragă recunoașterea și să recunoască cariera falsă în lumea științei a soției dictatorului. Doctoratul ei nu a fost niciodată retras în România, deși este deja cunoscut de populație faptul că ea a participat doar cu numele de pe copertă. 

Retragerea titlului se dovedește dificilă. ”Soția analfabetă a unui dictator comunist”

Chris Isloi, cercetător în neuroștiință și psihologie cu sediul la Londra, și Andrei Dumbravă, medic și lector superior la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, conduc apelul pentru corectarea dosarului științific. Dar Isloi spune că se dovedește dificil „din moment ce niciun editor academic nu și-a scris vreodată ghidurile de publicare anticipând că un autor ar putea fi soția analfabetă a unui dictator comunist”.

Pretenția Elenei Ceaușescu la statutul științific a fost condusă de propria ei dorință de prestigiu și de poziția incertă a României ca stat comunist preferat de Occident, în ciuda brutalității zdrobitoare a regimului.

Nicolae Ceaușescu a venit la putere în 1965 și a câștigat laude în Occident pentru că s-a opus invaziei sovietice a Cehoslovaciei trei ani mai târziu. În 1969, Richard Nixon a vizitat Bucureștiul, primul președinte american care a pus piciorul într-o țară comunistă. Ceaușescu a fost invitat la Casa Albă în 1970 și 1978, iar în același an a fost primul șef de stat comunist care a vizitat Londra.

Margaret Thatcher, ea însăși chimist calificat, a vizitat Bucureștiul în 1975 ca lider al opoziției și a fost primită de soții Ceaușescu, apoi i-a întâlnit din nou în vizita din 1978, cu un an înainte de prima ei victorie electorală.

Soții Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun 1989, după încercarea României de a urma celelalte țări din estul Europei, într-o răsturnare pașnică a regimurilor lor. Dictatorul a căzut cu vărsare de sânge. The Guardian mai afirmă că uciderea lui Nicolae Ceaușescu a permis în cele din urmă foștilor comuniști să-și păstreze puterea sub masca democrației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel