Prof. Dr. Constantin Ionescu-Târgoviște a discutat, în cadrul unui interviu acordat DCNews, despre situația Institutului Cantacuzino.
”Până când nu se vor echilibra lucrurile și la noi, cercetarea nu va fi considerată ca o sursă de plus valoare, să aducem și noi un aport la marea știință așa cum mulți dintre înaintașii noștri au făcut-o, aceia care înainte erau mai europeni decât europeni suntem astăzi, pentru că un Nicolae Crețulescu, care a făcut la Paris doctoratul, sau marii profesori care au făcut la Paris, de la Marinescu, Paulescu, Cantacuzino. Toată pleiada aia mare de profesori care au venit și au creat școala românească după nivelul existent în această vreme în Franța, în Germania sau la Viena, unde mulți au studiat dintre ei, au creat o școală care în Balcani era foarte bine privită. Grecii veneau la noi și învățau, la facultatea de medicină. Institutele mari, cum e Cantacuzino sau Babeș, au luat ființă atunci.”,a spus academicianul.
Prof. Dr. Constantin Ionescu-Târgoviște discută în continuare despre ”dezastrul produs cu Institutul Cantacuzino”.
”Iată acum, dintr-o ambiție prostească sau o neînțelegere, în perioada de mandat a unui Ministru al Sănătății nemedic s-a produs acel dezastru cu Institutul Cantacuzino. Acum ne întrebăm cum să îl punem pe roate din nou. Sigur, aici e ca o instalație mare, un producător mare de energie, trebuie să îl pui din nou în funcțiune, costă mult mai mult decât se poate considera. Atribuirea lui la armată poate s-a făcut în ideea că din fondurile armatei s-ar putea repune pe roate producerea de vaccinuri și seruri care era îndestulătoare pentru România. Mai dădeam și la export. Era renumită această instituție și ea ar putea reveni din nou renumită. Potențial are, dar din păcate, personalul a plecat. Oamenii care lucrau acolo, mii de cercetători, sute, au trebuit să își găsească un loc în altă parte. Ori ca să formezi din nou această pleiadă de cercetători, care să preia tot ciclul acesta, cred că este de durată și greu de făcut. Mai bine să previi o boală ca asta, să distrugi ceva, decât să tratezi după o boală care e atât de grea, încât de cinci ani de zile tot auzim de Institutul Cantacuzino și nu se rezolvă problema. Investiția în cercetare ar fi benefică și pentru țară. Noi cumpărăm de milioane de euro, seruri și vaccinuri care puteau fi făcute aici, și mai mult, exportate la alții cu plus valoarea care o conțineau.”, a mai adăugat acesta.
Răspunsul integral poate fi urmărit aici:
DCNews realizează în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, rubrica de interviuri medicale ”Academia de Sănătăte”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu