Şeful laboratorului de igiena radiaţiei din Institutul de Sănătate Publică, Ciupagea Fulger, susţine că în prezent nu există niciun risc asupra sănătăţii românilor în urma exploziei de la centrala Fukushima 1, care, din primele informaţii, ar fi mai puţin periculoasă decât accidentul de la Cernobâl.
"Nu există niciun risc acum ca populaţia României să fie afectată de explozia de la centrala nucleară Fukushima", a declarat Ciupagea Fulger, conform Mediafax. El a explicat că, dacă s-ar fi creat un nor radioactiv, pericolul ar fi depins de înălţimea la care s-ar fi ridicat acesta şi de direcţia vântului. Şeful laboratorului de igiena radiaţiei din ISP a subliniat însă, din datele transmise de către autorităţile japoneze, situaţia în zonă ar fi foarte bine controlată.
Ciupagea Fulger a comparat situaţia provocată în urma exploziei de sâmbătă de la centrala Fukushima cu cea din urma accidentului din 1986, de la centrala nucleară de la Cernobâl. El a spus că, din primele constatări, rezultă că accidentul de la Cernobâl a fost mult mai periculos. "Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobâl a fost mult mai periculos. A fost vorba despre o explozie foarte puternică în care tone de grafit au ars eliberând tone de substanţe radioactive. Norul radioactiv a fost bogat în iod radioactiv al cărui timp de înjumătăţire este de 8 zile. După aceea, acesta a avut ca substanţă predominantă stronţiul. Stronţiul afectează oasele, iar cesiul organele moi. Atunci stronţiul a fost mai prezent în zonele de deal şi de munte, iar cel mai contaminat a fost laptele de oaie întrucât aceste animale mâncau iarba cu pământ cu tot şi apoi cel de vacă", a explicat prof. Ciupagea Fulger.
Explozia de la centrala Fukushima 1, produsă sâmbătă, a provocat rănirea a patru angajaţi, însă aceştia sunt conştienţi, iar viaţa lor nu se află în pericol, a anunţat compania Tokyo Electroic Power (TEPCO). Conform Agenţiei pentru securitate nucleară şi industrială, în apropierea reactorului au fost detectate elemente radioactive - cesiu şi iod. Agenţia pentru incendii şi managementul dezastrelor a trimis la Fukushima echipe de pompieri specializate pentru intervenţii în caz de calamitate şi echipamente pentru asigurarea răcirii reactoarelor.
Cantitatea de radiaţii absorbită într-o oră de o persoană în zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egală cu limita de radiaţii maximă la care poate fi expusă o persoană într-un an, a anunţat, sâmbătă, agenţia Kyodo. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Enado, a declarat sâmbătă, după explozie, că guvernul a ordonat evacuarea unei zone cu o rază de 10 kilometri, care a fost ulterior extinsă la 20 de kilometri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu